Pihen-lès-Guînes

Allikas: Vikipeedia
Pihen-lès-Guînes

lääneflaami Pittem

Vapp

Pindala 9,3 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 516 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 52′ N, 1° 47′ E
Pihen-lès-Guînes (Prantsusmaa)
Pihen-lès-Guînes

Pihen-lès-Guînes on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Pihen-lès-Guînes asub 11 km Calais'st edelas, teede D243 ja D244 ristumiskoha ümbruses. Piheni raudteejaamal on raudteeühendused Calais' ja Boulogne-sur-Meriga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piheni nimi esineb esimest korda 1084. aastal Andres'i kloostri asutamishartas kujul Pithem, mis tuleb germaani sõnast pit (kaevud) + Heim (kodu, küla), millest sai Calaisis' ja Boulonnais' murdes Pihen, mujal aga -hem. Pihem (Wizernes'i lähedal) on peaaegu sama, mis Pihen, mis põhjustas postiga nii palju vigu, et vald otsustas 1923. aastal lisada oma nimele 'lès-Guînes'.

Pole kahtlust, et küla on väga vana. On avastatud hauakambrid, mis pärinevad keskajast, sealhulgas kujuga sarkofaagid ja luustikud, mis on maetud otse kriidi sisse. Iidsed paksud käsitööna valminud tellised kerkivad kündmisel korduvalt põldude pinnale. Mammutivõhad ja karvase ninasarviku kolju paljastusid departemangutee rajamisel.

Varakeskajal kuulus Pihen Guînes'i krahvkonda, seejärel aastatel 1347-1558 inglastele, mille koos kogu Calaisis'ga vabastas 1558. aastal François, Guise'i hertsog. Piheni katsumused polnud aga lõppenud. Sel ajal sõdisid Prantsuse ja Hispaania kuningad ning Pihen asus lahingutsoonis, hispaanlased Flandriast vallutasid selle 1596. aastal, kaotasid selle, kuid said 1598. aastal tagasi. Suurem osa 13. sajandi kirikust põles selle aja jooksul maha.

Huviväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Maarja kuulutuse kirik, pärineb 13. sajandist.
  • 19. sajandi La Quennevacherie' loss.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]