Petronas Towers

Allikas: Vikipeedia
Petronas Towers
Menara Petronas
Üldandmed
Asukoht Kuala Lumpur, Malaisia
Ehituse algus 1992
Ehituse lõpp 1998
Maksumus 1,6 miljardit dollarit
Koordinaadid 3° 9′ 27″ N, 101° 42′ 43″ E
Tehniline ülevaade
Kõrgus 452 m
Projekt ja ehitus
Arhitekt César Pelli

Petronas Towers (ka Petronas Twin Towers või malai keeles Menara Petronas) on kaksiktorn Kuala Lumpuris, Malaisia pealinnas, mis oli maailma kõrgeim hoone 19962003. Tornide kõrgus on 452 meetrit. Kõrgeim, 88. korrus, asub 378 m kõrgusel, katus 403 m kõrgusel. Katusel asuvad spiraalid, mida loetakse arhitektuurilise terviku osaks. Chicagos asuva Sears Toweri kõrgeim korrus ja katus on vastavalt 412 ja 442 m kõrgusel, koos antennidega on kõrgus 527 m, kuid antenne ei loeta hoone lahutamatuks osaks.

Kaksiktorni arhitekt oli César Pelli ja seda ehitati aastatel 1992–1998.

Tornid on nime saanud Malaisia suurima naftafirma Petronase järgi.

Mõlemad tornid on ehitatud täielikult tugevdatud raudbetoonist, sest terase importimine riiki oleks liiga kulukas olnud ja riigil endal ei ole ühtegi terase tehast. Tugevdatud betoon on 2 korda tõhusam kui teras tema vähese kõikumise poolest, kuid ehitis ise on kaks korda raskem, mis teeb ta kaalult sama raskeks terasest ehitatud ehitisega. Tornide keskel on 23x23 meetrised betoonsüdamikud, mis tervet ehitist kindlustavad. Tornid on kaetud terasest ja klaasist fassaadiga, mis kujutavad Islami kunsti motiive ja peegeldavad Malaisia moslemiusku. Teine islami mõju disainile on see, et tornide ristlõige põhineb Rub el Hizbl, mis on moslemite sümbol, kus on 2 ruutu üksteise peal.

Kui tornide ehitus oli jõudnud 72 korruseni, avastati, et torn number 1 oli 25 millimeetrit tema vertikaalist kõrvale kaldunud. See tähendas, et järgmised 16 korrust tuli 20 millimeetrit teisele poole painutada, et torn, võrreldes maapinnaga, vertikaalseks jääks. Selleks, et enam sellist probleemi ei tekiks olid palgatud spetsialistid, kes seda 2 korda päevas kontrollisid.

Torne ühendab kahekordne sild, mis asub 41 ja 42 korrusel ning on ka omakorda maailma kõige kõrgem kahekorruseline sild. See ei ole põhikonstruktsiooniga kinnitatud, kuid sild saab tornidesse sisse ja välja libiseda, mis tagab mittepurunemise, kuna sellistel kõrgustel võivad olla väga suured tuuled. Silda kindlustab kahehingeline kaar, mis läheb tema tsentrist 51 meetrit kummalegi poole ning on mõlema torni 29 korruse külge kinnitatud.

The Petronas Towers

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]