Peter Forsberg

Allikas: Vikipeedia
Peter Forsberg 2016. aastal

Peter Mattias ”Foppa” Forsberg (sündinud 20. juuli 1973 Örnsköldsvik, Rootsi) on endine Rootsi elukutseline jäähokimängija ja endine Modo Hockey peadirektori assistent. Hüüdnimedega "Peeter Suur" ja "Foppa" oli Forsberg tuntud oma jäänägemise ja füüsilise mängu poolest ning teda peetakse üheks kõigi aegade suurimaks mängijaks. Kuigi tema karjääri lühendasid püsivad vigastused, on ta 2021. aasta seisuga NHL-is kõigi aegade mängupunktide arvestuses kõigi aegade üheksas ja mängus söötudes viies, jäädes alla Wayne Gretzkyle ja Mario Lemieux'le. Bobby Orr ja Connor McDavid. 2017. aastal valiti Forsberg ajaloo 100 parima NHL-i mängija hulka.

Tema 19-aastase profikarjääri hulka kuulub 13 aastat National Hockey League'i, kus ta võitis Colorado Avalanche'iga kaks Stanley karikas, samuti mitmeid individuaalseid autasusid, sealhulgas Harti mälestustrofee 2003. aastal. 2017. aasta lõpu seisuga -18 hooajal on ta NHL-i põhihooajal kõigi aegade enimmüüdud Rootsi punktiküttide poolest seitsmes. Enne oma lühiajalist tagasitulekuhooaega 2011. aastal ei saanud Forsberg kordagi negatiivset pluss-miinus reitingut, mis andis talle karjääri üldhinnanguks +238.

Koos tema kahe Stanley karika meistritiitliga NHL-is on ta Triple Gold Clubi liige ja ainus rootslane, kes on võitnud kõik kolm võistlust kaks korda. 2013. aastal võeti ta IIHF Hall of Fame ja 2014. aastal valiti ta Hockey Hall of Fame.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]