Payne's grey

Allikas: Vikipeedia
Õlivärv Payne's grey segatuna tsinkvalgega, toonivahemik tumedast heledani
William Payne'i akvarell "Royal Dockyard", maalitud 1800. aastal

Payne's grey ('Payne'i hall') on tume sinakashall (kiltkivihall) akvarell- või õlivärv, mis on valmistatud kahest või enamast erinevast värvipigmendist.

Saamine[muuda | muuda lähteteksti]

Värvi leiutas inglise akvarellist ja kunstiõpetaja William Payne 19. sajandi algul, kes võis seda soovitada oma õpilastele kui musta vähem intensiivset varianti varjutoonide segamiseks. Payne'i järgi on värv nimetatud[1]. Algselt oli Payne's grey segu Preisi sinisest, kollasest ookrist ja karmiinlakist[2][3], mõne allika teatel aga indigost, karmiinlakist ja söest[4]. Tänapäeval müüdava värvi tavalised komponendid on mingi must pigment, näiteks lambitahm või marssmust, segatuna mõne sinise pigmendiga, näiteks ultramariini või ftalotsüaniinsinisega[5].

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Värvi kasutatakse varjude toonijana musta asemel. Payne's grey väiksem tumedus ja intensiivsus võrreldes mustaga hõlbustab sobiva tulemuse saavutamist.

Värvi nimetus Payne's grey esineb inglise keeles esimest korda 1835. aastal. Eesti kaubandusvõrku ilmus Payne's grey (eestindatud ebajärjekindlalt Payne hall või Payne's hall[6] või Paynes´i hall[7]) 1990. aastatel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]