Paraguay kodusõda (1947)

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on 1947. aasta kodusõjast; teiste aastate kohta vaata Paraguay kodusõda (1911–1912) ja Paraguay kodusõda (1922).

Paraguay kodusõda
Osa külmast sõjast
Toimumisaeg 7. märts – 20. august 1947
(5 kuud, 1 nädal, 6 päeva)
Toimumiskoht Paraguay
Tulemus

Valitsusvägede ja Colorado Partei võit

  • Kõik ülejäänud erakonnad keelustatakse, Paraguayst saab uuesti üheparteiriik
Osalised
Paraguay Paraguay valitsus
Paraguay Paraguay sõjavägi
Colorado Partei Toetus:
 Ameerika Ühendriigid
 Argentina
Liberaalne Partei
Revolutsiooniline Febrerista Partei
Kommunistlik Partei
Väejuhid või liidrid
Paraguay Higinio Morínigo
Paraguay Alfredo Stroessner
Rafael Franco
Jõudude suurus
20 000 3000

Paraguay kodusõda (ka paljajalgne kodusõda või teine Paraguay kodusõda) oli 1947. aasta märtsist augustini Paraguays toimunud kodusõda.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1949 peatas president Higinio Morínigo põhiseaduse kehtimise ning keelustas kõik erakonnad. Morínigo võimu vastased hakkasid korraldama üldstreike ja üliõpilasmeeleavaldusi. Aastal 1946 taasseadustas Morínigo poliitilise tegevuse ning moodustas koos Revolutsioonilise Febrerista Partei ja Colorado Parteiga valitsuse. Juba 11. jaanuaril 1947 lahkus Faberista Partei valitsusest, süüdistades Morínigot Colorado Partei eelistamises.

Konflikt[muuda | muuda lähteteksti]

Faberistad astusid liitu Liberaalse Partei ja Paraguay Kommunistliku Parteiga. Ülestõusu, mis kasvas kiiresti kodusõjaks, asus juhtima endine president ja Faberista Partei asutaja Rafael Franco. Varem valitsusele ustavad olnud Paraguay relvajõud lõhenesid.

Mässuliste poolel olid kõik erakonnad peale Colorado Partei, enamik pankuritest ning ametnikest ja 80% relvajõudude ohvitseridest. Üheteistkümnest armeediviisist liitus mässulistega neli: 8. märtsil alustasid ülestõusu kaks Concepcióni jalaväediviisi, paar päeva hiljem liitusid nendega kaks Gran Chaco jalaväediviisi.

Valitsuse poolel olid Colorado Partei, kolm Campo Grande ratsadiviisi, kolm Asuncióni diviisi (jalaväe-, side- ja pioneer-) ning teise maailmasõja Ameerika Ühendriikide relvastusega varustatud Paraguarí suurtükidiviis. Relvastuse hulgas oli palju M1 Garand vintpüsse, aga ka ameeriklastelt saadud Saksamaalt sõjasaagiks võetud MP40 püstolkuulipildujaid. Valitsusväed olid mässulistest paremini varustatud. Nende jaoks mängis suurt rolli ka Argentina ja president Juan Peróni toetus.

27. aprillil liitus mässulistega ka merevägi ning alustas Asuncióni pommitamist, nad löödi tagasi Paraguaríst kindral Alfredo Stroessneri juhtimisel tulnud suurtükidiviisi poolt. Laevastiku kaks suurimat suurtükilaeva, Paraguay ja Humaitá, sattusid Buenos Aireses paranduses olles mässuliste kätte.

President oli mässu mahasurumisel edukas ning augustiks 1947 oli riik uuesti tema kontrolli all. Kolmandik paraguailastest oli riigist põgenenud.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  • Sapienza, Antonio Luis (Helion, 2018). Aerial Operations in the Revolutions of 1922 & 1947 in Paraguay. The First Dogfights in South America.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]