Panama lipp

Allikas: Vikipeedia

Panama lipp on Panama ametlik lipp.

? Panama riigi- ja rahvuslipp. Proportsioonid 2:3.

Plagu on jagatud neljaks võrdseks väljaks, vardapoolne ülemine väli on valge, ning sellel on sinine viisnurkne täht, alumine väli on sinine. Lehvipoolne ülemine väli on punane, alumine aga valge ja sellel punane viisnurkne täht. Lipu ametlikud proportsioonid on 2:3, kuid kasutatakse ka 1:2.

Sinine (PMS 300C) ja punane (PMS 186C) on Panama suurimate võimuparteide, konservatiivide ja liberaalide värvid. Valge tähistab nende kahe partei koosmeelt, aga ka rahu. Sinine sümboliseerib Atlandi ookeani, rahva ausust ja puhtust, punane aga Vaikset ookeani, rahvast kaitsvaid seadusi ja võimu. Tähed kujutavad Panama kanali kummaski otsas asuvaid linnu, Panamád ja Colóni.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esialgsel lipul, mida kasutati 3. novembrist kuni 20. detsembrini 1903, olid värvid teises järjekorras, nimelt vardapoolsetel väljadel oli ülemine väli sinine ja alumisel valgel väljal sinine viisnurkne täht, lehvi pool aga alumine väli punane ja ülemisel valgel punane viisnurk.

Uus riigi- ja rahvuslipp lehvis esmakordselt 20. detsembril 1903. Selle valmistasid Amador Guerrero ja tema naine Maria Ossa de Amador.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]