Püha Veronika meister

Allikas: Vikipeedia
Püha Veronika rätikuga. Püha Veronika meister, 1420

Püha Veronika meister (saksa keeles Meister der heiligen Veronika, inglise keeles Master of St Veronica) 14. ja 15. sajandil Saksa aladel tegutsenud maalikunstnik.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Aastail 1395–1415 oli ta märkimisväärseim Kölni maalija rahvusvahelise gootika laadis. Nimetuse on ta saanud 1420. aastal loodud maalide järgi Veronikast rätikuga, millest üks paiknes triptühhoni kesktahvlina algselt Kölni Püha Severinuse kirikus.

Kunstniku käekirjas on tuntav Prantsusmaa õukonnakunsti, eriti raamatumaali mõju. Oletatakse, et kunstnik õppis Dijonis ja Pariisis. Tema stiil toetub tugevalt 14. sajandi Kölni traditsioonile, kuid tema teadmised läänepoolsest kunstitraditsioonist ilmnevad 1400. aasta paiku. Veronika meistri teosed kehastavad kõige ilmekamalt 14. sajandi lõpul ja 15. sajandi algul valitsenud rahvusvahelist stiilikeelt ja see on mõjutanud ka järgmist kunstnikepõlvkonda.[1]

Hilisemast perioodist on meistrile omistatud veel teoseid, näiteks "Madonna herneõiega" (u 1400) Saksa Rahvusmuuseumis Nürnbergis[2] ja "Jumalaema hiireherneõiega" (1410–1415) Kölnis[3].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]