Põgenemine New Yorgist

Allikas: Vikipeedia

"Põgenemine New Yorgist" ("Escape From New York") on 1981. aasta Ameerika Ühendriikide ulmefilm, mille režissöör on John Carpenter ning stsenaristid John Carpenter ja Nick Castle.

Filmis mängivad peaosi Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence ja Isaac Hayes.

Carpenter kirjutas filmi stsenaariumi 1970. aastate keskel reaktsioonina Watergate'i skandaalile. Pärast tema eelmist edukat filmi "Halloween" oli ta piisavalt mõjukas, et filmi tootma hakataks. Filmiti peamiselt Saint Louises ja filmi eelarve oli kuus miljonit dollarit.

Film esilinastus 10. juulil 1981, sai kriitikutelt positiivseid arvustusi ja teenis ligikaudu 25 miljonit dollarit. Film oli nomineeritud neljale Saturni auhinnale. 1996. aastal tehti filmile järg "Põgenemine Los Angelesest" ("Escape from Los Angeles"), jälle koos Carpenteri ja Russelliga, kuid see ei saanud sama populaarseks.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

1988. aastal, kui käib totaalne sõda NSV Liidu ja Hiina vastu, kasvab USAs kuritegevus 400 protsenti. Kuritegevuse ohjeldamiseks muudetakse Manhattan hiiglaslikuks maksimaalse turvatasemega vanglaks, kuhu kurjategijad saadetakse eluks ajaks. Manhattanil ei ole valvureid, küll aga on saare ümber New Jerseys, Bronxis ja Brooklynis 15 meetri kõrgune müür, sillad on mineeritud ja jõgesid patrullivad helikopterid.

1997. aastal, kui president John Harker (Pleasance) on teel Hartfordi rahukonverentsile, kaaperdatakse presidendi lennuk ühe "Rahvavabastusrinde" geriljavõitleja poolt. Presidendile pannakse enne külge jälituskäevõru ja käeraudadega käe külge tema kohver ning saadetakse põgenemiskapslisse, enne kui lennuk Manhattanil alla kukub.

Presidenti saadetakse päästma politsei, kuid New Yorgi jõuguliider Duke (Hayes) hoiatab, et president on röövitud ja ähvardab presidendi tappa, kui veel päästeoperatsioone korraldatakse. Samal ajal saadetakse endine eriväelane, leitnant Bob Plisskin (hüüdnimega Snake) Manhattanile Föderaalreservi röövimise eest. Politseiülem Hauk (Van Cleef) pakub aga Snake'ile kokkulepet, et kui ta päästab presidendi 24 tunni jooksul, lastakse ta vabaks. Et aga Snake nende vastu ei tegutseks, süstitakse talle sisse kaks mikrokiipi, mis tema unearterid õhku lasevad 22 tunni pärast, kui aga Snake on edukas, siis kiibid neutraliseeritakse.

Snake maandub purilennukiga World Trade Centeri tipus ja jälitades presidendi käevõru signaali, jõuab mahajäetud kinno, kus aga selgub, et seda kannab nüüd üks joodik. Kui Snake sellest Haukile teatab, ähvardab Hauk ta alla tulistada, kui ta tuleb tagasi ilma presidendita.

Snake saab kokku taksojuht Cabbiega (Borgnine), kes viib ta tema vana tuttava Harold "Brain" Hellmani (Harry Dean Stanton) juurde, kes on nüüd Duke'i nõunik. Brain ütleb Snake'ile, et Duke plaanib korraldada massilise põgenemise üle Queensboro silla, kasutades presidenti inimkilbina, abiks Braini tehtud maamiinide kaart. Snake sunnib Braini koos tüdruksõbra Maggiega (Adrianne Barbeau) viima ta Duke'i juurde Grand Central Terminalis, kus tal õnnestub president leida, kuid langeb vangi ja sunnitakse surmamatši Slagiga (Ox Baker). Snake võidab ning avastab, et Brain ja Maggie on koos presidendiga põgenenud World Trade Centeri tippu, kust nad plaanivad purilennukiga põgeneda. Kuid kui kurjategijad purilennuki katuselt alla lükkavad, on nad sunnitud tulema tagasi alla, kus nad saavad kokku Cabbiega, kes viib nad üle sinna. Cabbie on endale saanud ka presidenti kohvri, milles on tuumasünteesi info, mida president plaanib kasutada rahukõnelustel. Snake keeldub kohvrit presidendile andmast.

Cabbie, Brain ja Maggie hukkuvad Duke'i eest põgenedes sillal olevate miinide läbi, ning Snake ja president jäävad kahekesi. Neil õnnestub jõuda müürini, kus nad tõstetakse müüri peale, president laseb Duke'i maha, kui ta üritab Snake'i tappa. Hauki doktorid päästavad Snake'i, kui jäänud on vaid loetud sekundid.

Kui president valmistub televisioonis kõnet pidama, lubab ta Snake'ile tema päästmise eest ükskõik mida, kui Snake seepeale küsib presidendi arvamust tema päästmisel hukkunute kohta, kuid presidendi vastus ei rahulda teda, mispeale ta kõnnib minema. Kui president valmistub kõnet pidama, avastab ta, et kassetil mängib hoopis Cabbie lemmiklaul "Bandstand Boogie". Samal ajal eemal tõmbab Snake õigest kassetist lindi välja ja viskab minema.