Oranž (heraldika)

Allikas: Vikipeedia
Heraldiline email oranž ja sellele vastav viirutus

Oranž (prantsuse keeles orangé) on harvaesinev heraldiline tinktuur[1], mis kuulub emailide hulka[2] ja esineb paikkondlikult Kataloonia, osa Prantsusmaa haldusüksuste, kunagises Lõuna-Aafrika vabariigi ja USA armee sümboolikas. Oranž erineb selgesti punasest (gules), kuid ta peab ka olema hästi eristatav helepruuni tooniga tinktuurist tanné, mida mõnikord eristatakse tumedamast brunâtre'ist. Samuti peab heraldiline oranž värvireeglit järgides eristuma hästi metallidest hõbedast ja kullast.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Oranži värvi on olnud vanadel vappidel viljad ja puud, kuid need võisid algselt olla ka tõmmud (tanné)[3]. Mõnes allikas, just Inglismaa vappide kohata, esineb oranž nime tanne või tenne (inglise keeles tawny) all[4][5]. Värvi vanim mainimine Inglismaal jääb kuhugi 15. sajandi keskpaika ja see esineb nii heraldilise kui ka lihtsalt tekstiili värvina. 16. sajandi tekstidest võib välja lugeda, et neis võivad tawny ja orange tähendada erinevaid värvitoone[6].

Keskajal ja varauusajal ei olnud oranžil iseloomulikku viirutust ja see muster esineb esimest korda Arthur Charles Fox Davies' raamatus Complete guide to heraldry. Viirutuses on kombineeritud püsttriibud, mis tähendavad punast, ja punktid, mis tähendavad kuldset.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaa[muuda | muuda lähteteksti]

Kataloonia[muuda | muuda lähteteksti]

Mujal[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.blason-armoiries.org/heraldique/o/orangee.htm
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. mai 2021. Vaadatud 29. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. https://www.heraldsnet.org/saitou/parker/Jpglosso.htm
  4. https://www.crwflags.com/fotw/flags/vxt-h1.html
  5. A. C. Fox-Davies. A Complete Guide To Heraldry - Illustrated by Nine Plates and Nearly 800 other Designs. 2013
  6. L. Monnas. Medieval Colour terms. - Medieval Clothing and Textiles, 10. kd. Boydell & Brewer, 2014
  7. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. mai 2021. Vaadatud 29. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)