Olevi gildi hoone

Allikas: Vikipeedia
Olevi gildi hoone

Olevi gild hoone on hoone Tallinnas aadressil Pikk tänav 24. Hoone kuulus endisele Olevi gildile. Oleviste gildi hoone ja mustpeade maja on tunnistatud kultuurimälestiseks nr 3040.[1]

Olevi gildil oli alates 14. sajandist maja, mis asus hoone Pikk 24 kohal. Aastatel 1419–1422 ehitas gild oma hooned ümber ja tänava äärde kerkisid kaks viilmaja. Vasakpoolne, väiksem hoone, mille viilu ülaosas asub gildi kaitsepühaku püha Olevi kujutis, oli eeskoda, parempoolne suurem ehitis oli gildisaal, mis on Tallinna ilusaim keskaegne profaanruum.

Olevi gildi hooned said kannatada 1697. aasta Tallinna tulekahju ajal, milles hukkus ka gildiruumides olnud gildi arhiiv. Pärast Olevi gildi sulgemist ehitati hooned aitadeks. Gildi eeskoja hoone omandas 1806. aastal külgnevas mustpeade majas asuv mustpeade vennaskond ja ehitas selle 1834. aastal ümber mustpeade vennaskonna klubiruumideks. Viimase Olevi gildi hoonetest, kahelöövilise võlvitud gildisaali ostis mustpeade vennaskond 1919. aastal. See liideti aastatel 1919–1922 Ernst Gustav Kühnerti juhendamisel toimunud renoveerimise järel vennaskonna klubiruumidega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]