Oleg Ivanov

Allikas: Vikipeedia

Oleg Ivanov (sündinud 17. juulil 1977) on krüptoärimees, poliitik ja aktiivne rašist.

Hariduselt jurist ja finantsist.

Ivanov töötab kommertsjuhina firmas OÜ Polarum Kaup.[1]

Liikumine "Koos/Вместе"[muuda | muuda lähteteksti]

16. aprillil 2022 tegi Ivanov oma autost venekeelse video, kus ta pidas maha 21 minutilise emotsionaalse monoloogi, kus ta rääkis liikumisest "Koos". Muuhulgas nimetas ta Butša massimõrva sündmuseks, mida pole olnud ja on lavastatud ukrainlaste poolt.[2] Ta võrdles apoliitilisi venelasi juutidega, kes olid tema hinnangul II maailmasõja ajal samuti apoliitilised ja visati pärast ahju. Ta väitis, et Soome ja Rootsi tiritakse vastu tahtmist NATO-sse, kuna Ukrainat ei õnnestunud sinna saada.[3] Ivanov ennustas seoses Lätis toimuva punamonumentide eemaldamisega, et seal korraldatakse midagi sarnast Butša massimõrvale, ehk tema hinnangul lavastatakse näitemäng.[4]

2023. aasta Riigikogu valimised[muuda | muuda lähteteksti]

Koos masööriga Aivo Petersoniga juhib ta 19. mail 2022 loodud Kremli-meelset ja rašismi levitavat poliitilist liikumist Koos/Вместе, mis 2023. aasta Riigikogu valimisteks liitus valimisliiduks Eestimaa Ühendatud Vasakparteiga.

Ivanov kogus XV Riigikogu valimistel Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa ringkonnas 2699 häält.[5] Sellest ei piisanud Riigikokku saamiseks.

2023. aasta mais põgenes Ivanov Venemaale, Šotsi, kuna ta kartis vahistamist.[6]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa on endine Konstitutsioonierakonna poliitik Vladimir Ivanov.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]