O.K. Corrali tulevahetus

Allikas: Vikipeedia
Tombstone, 1881
O.K. Corrali tulevahetuse kajastus ajalehes

O.K. Corrali tulevahetus või Tombstone'i lahing oli tulevahetus korrakaitsjate ja lindpriidest kauboide vahel, mida peetakse Metsiku Lääne kõige kuulsamaks tulevahetuseks. Tulevahetus leidis aset 26. oktoobril 1881 kell kolm pärastlõunal Tombstone'is Arizona territooriumil. Tulevahetus kestis 30 sekundit. See toimus pikka aega kauboide ja šerifite vahel kestnud vaenu tulemusel.

Kauboide poolel võitlesid Billy Claiborne, Ike ja Billy Clanton ning Tom ja Frank McLaury. Nende vastasteks olid linna politseiülem Virgil Earp, politseiülema abi Morgan Earp, ajutine politseiülema asetäitja Wyatt Earp ja Doc Holliday. Ike Clantonile ja Billy Claiborne'ile lõppes tulevahetus vigastusteta, kuid Billy Clanton ja McLaury vennad hukkusid.[1] Vigastada said ka Virgil ja Morgan Earp ning Doc Holliday, kuid Wyatt Earp pääses vigastusteta. Tulevahetus sümboliseerib perioodi Ameerika Vanas Läänes, kui äärealad olid lindpriidele praktiliselt täielikult avatud ja neile tohutute suurtele territooriumitele ei jätkunud piisavalt korramehi.

Tulevahetus konflikti ei lõpetanud. 28. oktoobril 1881 tehti Virgil Earpile mõrvakatse. 18. märtsil 1882 tulistasid kauboid Morgan Earpi läbi salooni klaasukse ja ta hukkus. Mõlemale intsidendile esitatud kahtlusalustel oli kindel alibi ja neid ei mõistetud süüdi. Wyatt Earp, kes oli äsja ülendatud politseiülema asetäitjaks, võttis asja enda kätte isikliku veritasuga.

Tulevahetus ei olnud ameeriklaste seas eriti tuntud kuni 1931. aastani, kui Stuart N. Lake avaldas kaks aastat pärast Wyatt Earpi surma suuresti väljamõeldud biograafia "Wyatt Earp: Frontier Marshal". Ülemaailmse majanduskriisi ajal avaldatud teos köitis ameeriklaste kujutulusvõimet. Tulevahetuse põhjal on tehtud mitu filmi, sh "Mu kallis Clementine" ("My Darling Clementine"; 1946, režii John Ford). Pärast filmi "Tulevahetus OK Corralis" ("Gunfight at the O.K. Corral"; 1957) linastumist sai tulevahetus praeguse nime.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Gunfight at the OK Corral. legendsofamerica.com. Vaadatud 6.12.2016

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Lubet, Steven (2004). Murder in Tombstone: the Forgotten Trial of Wyatt Earp. Yale University Press. ISBN 978-0-300-11527-7. {{cite book}}: eiran tundmatut parameetrit |url https://books.google.ee/books?id= (juhend)
  • McLachlan, Sean; Stacey, Mark (2013). Tombstone: Wyatt Earp, the O.K. Corral, and the Vendetta Ride 1881-82. Osprey Publishing. ISBN 978-1-780961-94-1.
  • Paula Mitchell Marks (1996). And Die in the West: The Story of the O.K. Corral Gunfight. University of Oklahoma Press. ISBN 0-806-12888-7.