Norra küberkaitse

Allikas: Vikipeedia
Norra küberkaitse
Cyberforsvaret
Asutatud 18. september 2012
Riik  Norra
Kuuluvus Norra kaitsevägi
Suurus 1500 inimest[viide?]
Peakorter Jørstadmoenis
Ülemad
Ülemjuhataja Harald V
Tseremoniaalne ülem Kindralmajor Inge Kampenes

Norra küberkaitse (norra keeles Cyberforsvaret – 'küberkaitse', lühendatult Cyber või CYFOR) on Norra kaitseväe väeliik, mis vastutab Norra sõjaväeside, küberkaitse ja kübersõja pidamise eest.

Küberkaitsesse kuulub 1500 inimest[viide?], kes paiknevad 60 paigas. Peakorter on Lillehammeri vallas Jørstadmoenis. Suurem baas on ka Kolsåsi mäe juures Oslo lähedal.

Küberkaitse ülem on kindralmajor Odd Egil Pedersen.[1] Varem oli ülemaks kindralmajor Roar Sundseth.[2]

Küberkaitse sai eraldi väeliigiks 18. septembril 2012. Varem nimetati seda valdkonda Forsvarets informasjonsinfrastruktur (Kaitseväe infotaristu).[3].

Küberkaitse ülesanne on käitada, valvata ja kaitsta kaitseväe infosüsteeme. Tihedas koostöös riikliku julgeolekuametiga (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) on selle ülesanne hoida ära ja avastada küberrünnakuid kaitseväe vastu.[4]. Küberkaitsel ei ole tsiviilülesandeid, kuid ta saab vajadusel NorCERTile ja teistele asjaomastele organitele abiks olla.

Küberkaitse eelarvet kärbitakse 2015. aastal poole võrra ja järgmistel aastatel 70%.[5]

Struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Küberkaitsel on kaks osakonda.

Kompetentsi- ja transformatsiooniosakond (Cyberforsvarets kompetanse- og transformasjonsavdeling, CYFOR CKT) koolitab personali, arendab kaitseväe süsteeme ja saadab vajaduse korral kiiresti personali kommunikatsiooniprobleemide lahendamiseks kodu- või välismaal. Osakonnal on baas Jørstadmoenis ja allosakonnad Haakonsverni sõjaväebaasis, Rygge lennuväebaasis, Kjeviki lennuväebaasis, Rena laagris ja Bodø pealennuväebaasis ning kaitseväe operatiivses peakorteris (Forsvarets operative hovedkvarter) Reitanis.

Küberteenistuste ja -operatsioonide osakond (Cyberforsvarets avdeling for cybertjenester og -operasjoner​, CYFOR CTO) käitab ja kaitseb kaitseväe süsteeme; selle peabaas on Kolsåsis Oslo lähedal ning sel on 60 allüksust, sealhulgas Jan Mayenil.

  • Cyberforsvarets avdeling for cybertjenester og -operasjoner
    • Avdeling for beskyttelse av kritisk infrastruktur (BKI; kriitilise taristu kaitse osakond)
    • Avdeling for sensorer (andurite osakond)
    • Forsvarets kommunikasjonsinfrastruktur (FKI; kaitseväe kommunikatsioonitaristu)
    • Forsvarets satellittstasjon Eggemoen (kaitseväe Eggemoeni satelliidijaam)
    • Forsvarets nettkontrollsenter (NKS)
    • Forsvarets meldingskontrollsenter (MKS)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]