Noored Kooli

Allikas: Vikipeedia
Noored Kooli
Asutatud 2006
Asutajad Swedbank, Heateo Sihtasutus
Tüüp Sihtasutus
Valdkond Haridus
Koduleht www.nooredkooli.ee

Noored Kooli on sihtasutus, mis tegeleb võrdsete võimaluste loomisega igale õpilasele Eestis. Selleks viib Noored Kooli ellu hariduse eestvedajate arenguprogrammi ning koolitab õpetajaid ja koolijuhte üle Eesti.

Noored Kooli programm kestab kaks aastat ning osalejad töötavad selle aja jooksul täiskohaga aineõpetajana koolides üle Eesti ning loovad koos kogukonnaga koolikeskkonnas kestvaid muutuseid.

Programm loodi 2006. aastal.

Noored Kooli programm[muuda | muuda lähteteksti]

Noored Kooli on kaheaastane arenguprogramm, mis toob koolidesse motiveeritud inimesed teistest eluvaldkondadest. Kahe aasta vältel töötavad osalejad koolis täiskohaga aineõpetajana ning läbivad põhjaliku koolituse Tallinna Ülikoolis. Osalejad saavad kahe a


asta jooksul mitmekülgset tuge mentoritelt ja ainedidaktikutelt ning annavad oma panus sellesse, et tõepoolest iga laps Eestis saaks väga hea hariduse.

Pärast kaht aastat võivad osalejad kas jääda kooli edasi õpetama või leida karjäärivõimalusi muudel elualadel.

Ootused kandidaadile[muuda | muuda lähteteksti]

• kõrgharidus olenemata erialast (v.a. õpetajamagister),

• tugev eneseanalüüsivõime ja paindlikkus,

• head suhtlemis-, koostöö- ja esinemisoskused,

• valmidus võtta eestvedaja rolli,

• mõningane juhtimiskogemus, mis ei pea olema formaalses juhirollis,

• eesti keele oskus C1 tasemel.


Programmi kandideerimisel puudub vanusepiir.

Partnerkoolid[muuda | muuda lähteteksti]

Haridusliku ebavõrdsuse vähendamiseks töötavad meie osalejad partnerkoolides, kus põhiharidusega piirduvaid õpilasi on praegu Eesti keskmisest rohkem. Partnerkooliks võivad saada koolid, kus:

  • põhikoolilõpetajatest vähem kui 75% (väljaspool Harjumaad ja Tartu linna vähem kui 80%) on järgmise 4 aasta jooksul jõudnud keskhariduseni;
  • juhtkond soovib teha pikaajalist koostööd Noored Kooli programmiga, katsetada ja uurida erinevate lahenduste tõhusust ning mudeldada soovitud muutuste loomist kooli tasandil;


Programmi osalejad ei tööta erakoolides, erikoolides, täiskasvanute koolides, kutsekoolides, ainult gümnaasiumiastmega koolides ega koolides, mis juba täna näitavad väga häid tulemusi. Samuti ei saa NK osalejana õpetada ainult gümnaasiumiõpilasi, kuna õpilaste edasiõppimist takistavad probleemid saavad üldjuhul alguse nooremates kooliastmetes.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sihtasutus Noored Kooli (NK) loodi 2006. aasta novembris Heateo Sihtasutuse ja Swedbanki poolt ja on saanud inspiratsiooni Suurbritannia sõsarprojektist "Teach First" ('Esmalt õpeta').

Noored Kooli on selle aja jooksul Eesti haridusse juurde toonud üle 300 mitmekülgse taustaga motiveeritud ja tegusa inimese.

Noored Kooli nõukogu esimees on Swedbank Eesti eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.

Noored Kooli missioon[muuda | muuda lähteteksti]

Noored Kooli missiooniks on luua kollektiivse eestvedamise arengukeskond motiveeritud inimestele, kes loovad haridusvaldkonnas süsteemseid muutuseid.

Esiteks lähtub osalejate koolivalik sellest, kus nende mõju võiks kõige suurem olla. Koolis olles on Noored Kooli osalejate südameasi seista IGA õpilase eest. Nad seavad igale õppijale kõrged ootused, loovad turvalist õpikeskkonda ja suhteid õpilastega ning algatavad koostööd juhtkonna ja teiste õpetajatega, et selles koolis õpilaste võimalusi suurendada.

Oma aine hästi õpetamisest veelgi olulisem on õpilaste üldpädevuste arendamine, millel on õpilase terviklikus arengus ja elus hakkamasaamises suurim roll. Kõige enam keskendub programm sellele, kuidas arendada laste õpi- ja sotsiaalseid oskusi. Õpioskused tähendavad nt võimet oma õppimist ise planeerida, sihikindlalt pingutada, raskusi ületada, erinevaid õpistrateegiaid valida ning märgata, milline tegevus oli tulemuslik ja milline mitte. Sotsiaalsed oskused tähendavad võimet erinevates suhtlusolukordades hästi toime tulla, nt sõpru leida, viisakalt käituda, nalja teha, konflikte lahendada, enda ja teiste inimeste emotsioone mõista. Kõik need oskused on elus hästi hakkamasaamise eelduseks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]