Nikolai Tolstoy

Allikas: Vikipeedia

Krahv Nikolai Tolstoy (Nikolai Dmitrievich Tolstoy-Miloslavsky; vene keeles: Николай Толстой / Николай Дмитриевич Толстой-Милославский; sündinud 23. juunil 1935) on vene päritolu briti ajaloolane, kirjanik ja poliitik. Kuulub Tolstoide suguvõsasse.

Ta sündis Inglismaal, tal on nii Ühendkuningriigi kui ka Venemaa kodakondsus. Kirjutanud rea raamatuid keldi mütoloogiast. Samuti tuntud tänu raamatutele Teisest maailmasõjast ja selle järelloost. 1977. a avaldas teose "Jalta ohvrid" ("Victims of Yalta"), milles kritiseeris Briti valitsuse poolset nõukogude kodanike väljaandmist Stalinile otseselt Genfi konventsioone.

Nikolai Tolstoy on osalenud ka poliitikas: 1991–1996 kuulus Konservatiivsesse Parteisse, alates 1996. a on euroskeptilise parempoolse Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) liige. UKIPi ridades kandideerinud korduvalt parlamendi alamkoja valimistel, kuid ei ole osutunud valituks. Veendunud monarhist, Rahvusvahelise Monarhistliku Liiga (International Monarchist League) kantsler.