Neptunus

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib jumalast; raketikompleksi kohta vaata artiklit Neptun (raketikompleks); mootorkuunari kohta vaata artiklit Neptun (laev); puust mootorlaeva kohta artiklit Neptun (puust mootorlaev)

Neptunus kaarikul, mida veavad merihobud (hippokamposed). Mosaiik 3. sajandist pKr, Sūsah

Neptunus [nept'uunus] (ladina keeles Neptūnus) oli vanarooma mütoloogias ja usundis mere- ja jõgede jumal. Teda samastati varakult kreeka Poseidoniga ja seetõttu on nende omadused täiesti sarnased.[1]

Neptun sõitis mööda merepinda kaarikusarnase sõidukiga, mida vedasid delfiinid, merihobud või müütilised merekoletised.

Neptunuse abikaasa oli soolase vee jumalanna Salacia, keda samastati vanakreeka jumalanna Amphitritega. Nende kolmest lapsest tähtsaim oli Triton, kes oli inimene ainult pealtpoolt vöökohta; altpoolt oli ta kala.

Nagu Poseidonit, seostati ka Neptunust hobustega. Lisanimega Equester (ladina sõnast equus 'hobune') oli ta hobuste võiduajamiste patroon.

23. juulil peeti Neptunuse pidustust neptunaaliat lehtlaid ehitades[1]. Neptunaalia kestis 2 päeva ning sel ajal oli kodanike komiteedel võimalik hääletada tsiviil- ja kriminaalkohtuasjades.

Neptunuse järgi on nimetatud Neptun, kes esimest korda laevaga ekvaatori ületanud inimestele korraldab ristimise tseremoonia.

Neptunuse järgi on nimetatud Päikesesüsteemi kõige kaugem planeet Neptuun ja selle järgi keemiline element neptuunium.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Antiigileksikon, 2. kd., lk. 31