Nebraska-Lincolni ülikool

Allikas: Vikipeedia
Nebraska-Lincolni ülikool
University of Nebraska–Lincoln
Deviis Literis Dedicata et Omnibus Artibus
Asutatud 15. veebruaril 1869
Tüüp avalik land-grant teadusülikool
Akadeemilisi töötajaid 1595 (2021)
Üliõpilasi 24 431 (2021)
Bakalaureuse­õppes 19 552 (2021)
Asukoht Lincoln, Nebraska, USA
Sportlik hüüdnimi Nebraska Cornhuskers
Maskott Herbie Husker • Lil' Red

Nebraska-Lincolni ülikool (University of Nebraska–Lincoln; lühendid Nebraska, UNL või NU) on avalik teadusülikool USA-s Nebraska osariigi pealinnas Lincolnis. See on osariigi vanim ülikool ja Nebraska ülikoolide süsteemi lipuülikool. Ülikoolis õppis 2021. aasta sügise seisuga üle 24 400 üliõpilase. Ülikooli deviis on Literis Dedicata et Omnibus Artibus.

Ülikool asutati 1869. aastal. 20. sajandi alguses laienes ülikool märkimisväärselt, mil uutesse kutseprogrammides palgati õpetama professoreid idapoolsetest ülikoolides ja viidi läbi murrangulisi uuringuid põllumajandusteadustes.

Nebraska-Lincolni Ülikool pakub üle 150 bakalaureuse- ja 100 magistriõppe programmi kokku üheksas kolledžis. Ülikool on kõige silmapaistvam põllumajandusteaduste õppe poolest, lisaks kuulub Nebraska-Lincolni Ülikool USA saja parima ülikooli sekka nanoteaduse ja nanotehnoloogia, füüsikalise keemia ning veeressurside õpetamises.[1]

Nebraska-Lincolni ülikoolil on Lincolnis kolm linnakut: põhilinnak (City Campus), mis asub Lincolni kesklinnast põhjas, Nebraska Innovation Campus, mis asub põhilinnakust kirdes, ja idapoolne linnak (East Campus), mis asub põhilinnakust umbes pooleteise kilomeetri kaugusel. Ülikooli linnakutes asuvad muuhulgas 1871. aastal asutatud loodusloomuuseum (University of Nebraska State Museum), kaunite kunstide muuseum (Great Plains Art Museum), traktorite muuseum (Lester F. Larsen Tractor Museum) ja rahvusvaheline lapitekimuuseum (International Quilt Museum). Ülikooli linnakus asub ka arboreetum ja botaanikaaed.

Ülikooli spordivõistkonnad kannavad nimetust Nebraska Cornhuskers. Nebraska-Lincolni ülikool on USA üliõpilasspordi organisatsiooni NCAA konverentsi Big Ten Conference'i liige. Ülikoolil on kokku 22 spordivõistkonda. Ülikool on sportlike saavutuste poolest USA ülikoolide seas üks edukamaid. Ajalooliselt on ülikooli esindusmeeskond ameerika jalgpallis tulnud USA üliõpilasmeistriks kokku viis korda, lisaks on edukad olnud muuhulgas ülikooli võrkpallinaiskonnad (viis NCAA tiitlit), keeglivõistkonnad (kuus NCAA tiitlit) ja võimlemismeeskonnad (kaheksa NCAA tiitlit). Ülikooli sportlased on olümpiamängudelt võitnud medaleid ujumises, kergejõustikus, võrkpallis, bobisõidus, maadluses, võimlemises, pesapallis, jalgpallis ja korvpallis. Kõige edukam Nebraska-Lincolni Ülikoolis õppinud sportlane on Jamaica sprinter Merlene Ottey, kes võitis olümpiamängudelt üheksa medalit. Nebraska-Lincolni ülikooli sportlasi on valitud USA ülikoolide spordivõistkondade sümboolsetesse koosseisudesse (Academic All-America) kõikidest ülikoolidest kõige enam.

Ülikooli vilistlaste hulka kuuluvad teiste seas geneetik ja Nobeli auhinna laureaat George Wells Beadle, investor, ettevõtja ja filantroop Warren Buffett, televisioonisaatejuht Johnny Carson, kirjanik Willa Cather, sõjaväelane John J. Pershing ning Läti peaminister ja president Kārlis Ulmanis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. University of Nebraska--Lincoln. usnews.com. Vaadatud 19.2.2024

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]