Naiseks olemise kunst

Allikas: Vikipeedia
Naiseks olemise kunst
Autor Katrin Saali Saul
Kaane kujundaja Külli Tõnisson
Anna Razumovskaja
Toimetaja Õie Jakobson
Päritolumaa Eesti
Keel eesti
Žanr aimekirjandus
Kirjastaja Kirjastus Pilgrim
Ilmumisaeg 2015
Väljaande tüüp kõvas köites raamat
Lehekülgi 320
ISBN 9789949529551

"Naiseks olemise kunst. Avasta naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma" on pereterapeudi ja holistilise terapeudi Katrin Saali Sauli[1] 2015. aastal ilmunud raamat, mis käsitleb naiseks olemist ja naiselikkust läbi arhetüüpide prisma.

Autori käsitluses on igas naises sünnihetkel olemas eluterve arhetüüpide palett: elurõõmus Tütarlaps, sensuaalne Armastaja, hoolitsev ja hoolitsetud Perenaine ning väärikas Kuninganna. Ema arhetüüp sisaldub Perenaise arhetüübis. Kasvatus, elukogemus ja ühiskondlikud tabud võivad pärssida mõnede arhetüüpide arengut (näiteks ignoreerimine lapsepõlves vähendab lootusi hilisemas elus enesekindla Kuningannana esineda ja vanemlikustatud lapse staatus asendab Tütarlapse muretuse vastutuse koormaga) või – vastupidi – sundida neid hoopis üleeksponeerima (madal enesekindlus võib viia eluterve Armastaja iga hinna eest tähelepanu poole püüdleva variarhetüübi rüppe). Kui arhetüüp ei saa esineda oma eluterves vormis, avaldub see üle- või alakompenseeriva variarhetüübina. Näiteks Tütarlapse nõrgad variarhetüübid on Kuivik (Tütarlapse energia puudub täiesti) ja Inetu Pardipoeg; ülekompenseerivad varjud on Naiivitar ja Amatsoon (ülevõimendatud Tütarlapse energiale lisanduvad mehelikud omadused).

Kuna erinevad eluolukorrad vajavad erinevate arhetüüpide sekkumist, on autori käsitluses tasakaalus elu jaoks tarvis saavutada hea läbisaam kõigi arhetüüpidega. Variarhetüübid ei ole läbinisti halvad – näiteks naissportlased vajavad Amatsooni energiat oma alal läbilöömiseks – kuid pikaaegne ja teadvustamata püsimine variarhetüüpide vallas hakkab kurnama nii naist ennast kui teda ümbritsevaid inimesi. Seetõttu ongi raamatus ka praktilised näpunäited, kuidas end ühes või teises arhetüübis kindlamalt tunda, neid endas taasäratada ja kuidas needsamad arhetüübid mõjutavad naise suhteid.

Ilmumise aastal oli "Naiseks olemise kunst" Eesti enim ostetud raamatute edetabelis 12. kohal[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]