Nõukogude Eesti sõjamälestiste loend

Allikas: Vikipeedia

Nõukogude Eesti sõjamälestiste loendis on loetletud Nõukogude okupatsiooni ajal Eesti territooriumile rajatud sõjalistele sündmustele pühendatud mälestusmärgid, ühishaudade monumendid ja mälestustahvlid.

Loend põhineb Eesti Riigikantselei poolt 30. novembril 2022. aastal avaldatud punamonumentide uuringul, mille käigus kaardistati ja hinnati 321 monumenti (üks loendis olevatest monumentidest on loetletud kaks korda: RKTH81 ja RKTH291)[1][2][3].

77 % Riigikantselei töörühma protokollis loetletud mälestistest on tunnistatud "punasteks monumentideks", see tähendab, et need tuleb avalikust ruumist eemaldada või asendada neutraalse mälestusmärgiga.

Maarjamäe memoriaali kompleksi terviku hindamiseks peaks võimalusel toimuma avalik diskussioon, mille käigus saaks välja pakkuda ka kompleksi tulevikule alternatiivseid lahendusi.

Komisjoni liikmed jätsid Tallinna kaitseväekalmistul asuvate monumentide osas hinnangu kujundamata, kuna see vajaks tervikliku kontseptsioonina laiemat ühiskondlikku arutelu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Briifingukutse: töörühm tutvustab punamonumentide kaardistamise ja hindamise tulemusi". Vabariigi Valitsus. 22. november 2022. Originaali arhiivikoopia seisuga 25. august 2023. Vaadatud 26. augustil 2023.
  2. Riigikantselei. "Monumendid". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. august 2023. Vaadatud 26. augustil 2023.
  3. "Monumentide töörühma kokkuvõte" (pdf). Riigikantselei. 23. november 2022.