Myrtle Cook

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Myrtle Alice Cook)

Myrtle Cook (vasakul, nr 675)
olümpiakulda võitmas
Kuld 1928 4×100 m teatejooks

Myrtle Alice Cook (5. jaanuar 1902 Toronto18. märts 1985 Elora) oli Kanada naiskergejõustiklane, olümpiavõitja.

Myrtle Cook kasvas üles Torontos Beachesi linnaosas. Hiljem asus ta elama Montréali.

Myrtle Cook tegeles paljude spordialadega, sealhulgas tennise, jäähoki, korvpalli, aerutamise, bowling'u ja jalgrattaspordiga. 15-aastaselt võeti ta Kanada kergejõustikukoondisse.

1923. aastal oli Cook üks Kanada esimese ainult naistele mõeldud spordiklubi Toronto Ladies Athletic Club algatajaid (hiljem oli ta seal spordidirektor).

Cook püstitas olümpiakatsevõistlustel Halifaxis ühe esimestest 100 m jooksu maailmarekorditest ja oli 1928. aasta suveolümpiamängudel Amsterdamis, kus esimest korda naissportlased ametlikult osalesid, sel alal üks favoriite, kuid olümpiamängudel ta diskvalifitseeriti kahe valelähte tõttu lõppvõistlusel. Siiski võitis ta koos Jane Belli, Ethel Smithi ja Bobbie Rosenfeldiga 5. augustil kuldmedali naiste 4×100 m teatejooksus (48,4), kus ta jooksis viimast vahetust. Eeljooksu aeg 49,3 (4. augustil) ja finaali aeg on ühtlasi ala esimesed olümpiarekordid. Cook jäi kuni 1931. aastani Kanada meistriks naiste 100 m jooksus ja 60 m jooksus, püstitades Kanada, Ameerika ja maailmarekordeid.

Koos Fanny Rosenfeldi, Jean Thompsoni, Ethel Smithi, Florence Belli ja Ethel Catherwoodiga kuulus Cook Amsterdami olümpiamängude "võrratusse kuuikusse" ("The Matchless Six"), kelle üle ajakirjandus algul muigas. Aga just need kuus naist tõid Kanadale rohkem medaleid kui mehed. Neil mängudel võitis Kanada naiskond (Cook, Rosenfeld, Smith ja Bell) USA ja Saksamaa ees kuldmedali 4×100 m teatejooksus.

Myrtle Cook võitis medaleid ka Kanada meistrivõistlustelt ja Briti impeeriumi mängudelt.

Aastal 1932 asutas Myrtle Cook koos 1932. aasta suveolümpiamängude hõbemedalivõitja Hilda Strike'iga spordiklubi Mercury Athletic Club. Sellest ajast saadik edendas ta naiste sporti treeneri, rahakoguja ja propageerijana. Varsti kutsuti ta elukutseliste pesapallimeeskonna Montreal Royals kaastreeneriks, kes pidi tegema meeskonnale jooksutreeninguid. Samuti sai temast nõutud spordiajakirjanik, kellel oli ajalehes Montreal Star oma veerg "In the Women's Sport Light". Aastatel 1932–1972 oli ta Rahvaste Ühenduse mängude komitee ja Kanada Olümpiakomitee alaline liige.

Kanadas antakse alates 1963. aastast välja Myrtle Cooki auhinda (Myrtle Cook Trophy) kõige väljapaistvamale noorkergejõustiklasele.

Myrtle Cook on Kanada sportlaste kuulsuse halli liige.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast abiellumist ajalehe Montreal Star ajakirjaniku Lloyd McGowaniga kandis ta nime Myrtle Cook McGowan. Tal on poeg Don McGowan.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]