Mustand:Polüisotsüanuraat

Allikas: Vikipeedia
Polüisotsüanuraadi molekul, kus polüoolid on lühendatud R-grupiks

Polüisotsüanuraat (lühend PIR) on termoreaktiivne polümeer. Polüisotsüanuraat sarnaneb koostiselt polüuretaanile (PUR), kuid sisaldab rohkem metüleendifenüüldiisotsüanaati (MDI) ja tootmisreaktsioonis kasutatakse polüeeterpolüooli asemel polüesterpolüooli. Tulemuseks on polüuretaanist täiesti erinev molekulaarne struktuur, kus isotsüanaadid moodustavad polüoolidega ühinedes polüuretaanist tugevama struktuuriga polümeeri.

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Võrreldes PUR tootmise temperatuuridega (40 °C – 45 °C) toimuvad PIR tootmise reaktsioonid kõrgemal temperatuuril (60 °C – 65 °C). Seetõttu ei saa PIR tootmiseks kasutada PUR tootmise seadmeid. Kõrgemate temperatuuride tagajärjel reageerib MDI esmalt iseendaga ja toodab tugeva struktuuriga vaheühendeid, mis on väga tugeva reaktsioonivõimega. Ülejäänud MDI ja vaheühendid reageerivad polüoolidega, mille tulemuseks on polü(urethaan-isotsüanaat). Seetõttu kasutatakse lühendile PIR alternatiivselt ka lühendit PUI.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

PIR soojustuspaneelid

PIR soojustus on mineraalvilladest ja vahtpolüstüreenist soojusmaterjalidest 30% energiatõhusam. Sellega on võimalik ehitada õhemaid konstruktsioone ja suurendada ruumi mahtu. PIRi kasutatakse katuste, seinte, vahelagede ja põrandate soojustamiseks. PIRi soojusjuhtivustegur on 0.023 W/(m·K). Alumiiniumfooliumiga kaetud PIR-vahtpaneele kasutatakse kütte-, ventilatsiooni- ja kliimaseadmete jaoks. PIR soojustuse efektiivsust mõjutavad üksikute paneelide kokkutõmbumisest tulenevad tühimikud. Tootmise kriteeriumid nõuavad, et kokkutõmbumine oleks väiksem kui 1%.

Vahtpolüisotsüanuraadiga seotud ohud[muuda | muuda lähteteksti]

Tuleohutus[muuda | muuda lähteteksti]

PIR plaadi tulekindluse test

Polüisotsüanuraat (PIR) vahtu peetakse võrreldes mõne teist tüüpi vahtisolatsiooniga, näiteks polüuretaan (PUR), oma keemilise struktuuri ja tulekindlate lisandite tõttu tulekindlamaks. Siiski, kuigi PIR on tule suhtes vastupidavam ja võib pigem süttimise asemel kõrbema hakata, ei ole see täielikult mittesüttiv. Teatud tingimustel võib PIR süttida ning põlemisel vabastada toksilisi gaase.

PIR isolatsioonitoodete tulekindlus võib varieeruda sõltuvalt nende konkreetsest koostisest ja tulekindlate lisandite olemasolust. Kuigi PIR-i turustatakse sageli selle paremate tulekindlate omaduste tõttu, on oluline arvestada konkreetse toote ja selle reaalsetes tuleolukordades saadud testitulemustega. Ehituses ja konstruktsioonides on kohalike tuleohutusstandardite ja -eeskirjadele vastavate materjalide kasutamine ülioluline.

Ohtlikud kemikaalid[muuda | muuda lähteteksti]

PIR isolatsiooni tootmisel ja paigaldamisel puutuvad töötajad kokku isotsüanaatide ja teiste vahu tootmisel kasutatavate kemikaalidega. Isotsüanaadid on teadaolevalt naha ja hingamisteede suhtes ärritavad ning võivad mõnedel inimestel põhjustada sensibiliseerumist ehk tundlikkuse teket ja astmat. Sobivate kaitsevahendite (näiteks kindad, respiraatorid ja kaitseprillid) ja ventilatsiooni kasutamine on oluline kemikaalide kokkupuute minimeerimiseks.

Tolm ja osakesed[muuda | muuda lähteteksti]

PIR isolatsiooni lõikamine võib tekitada tolmu ja väikeseid osakesi. Osakeste sissehingamine võib ärritada hingamisteid. Tolmumaskide või respiraatorite kasutamine ja hea ventilatsiooni tagamine aitab riski vähendada.