Moskva aeg

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Venemaa vööndiajad (2017-01-01)
Vööndiaeg Nimetus Praegune aeg
UTC+02:00 MSK−1: Kaliningradi aeg 21:20
UTC+03:00 MSK:  Moskva aeg 22:20
UTC+04:00 MSK+1:  Samara aeg 23:20
UTC+05:00 MSK+2: Jekaterinburgi aeg 00:20
UTC+06:00 MSK+3: Omski aeg 01:20
UTC+07:00 MSK+4: Krasnojarski aeg 02:20
UTC+08:00 MSK+5: Irkutski aeg 03:20
UTC+09:00 MSK+6: Jakutski aeg 04:20
UTC+10:00 MSK+7: Vladivostoki aeg 05:20
UTC+11:00 MSK+8: Magadani aeg 06:20
UTC+12:00 MSK+8: Kamtšatka aeg 07:20

Moskva aeg (lühend vene keeles МСК, ladina kirjas MSK) on vööndiaja UTC + 3 h nimetus, mida kasutatakse Venemaal. Moskva aeg on seega maailmaajast kolm tundi ees.

Üle kogu Venemaa kasutatakse Moskva aega transpordivahendite sõiduplaanide koostamisel ning see märgitakse telegrammidele.

2011. aastani oli Moskva aeg maailmaajast ees 3 tundi ja suveaeg 4 tundi. Alates 2011. aastast enam talveajale üle ei mindud ja Moskva aeg oli aasta ringi maailmaajast ees 4 tundi.[1] Alates 2014. aastast on Moskva aeg maailmaajast aastaringselt ees 3 tundi.[2]

Moskva aeg kehtis Nõukogude Liidus ka nendes läänepoolsetes piirkondades, kus praegu kehtib Ida-Euroopa aeg, sealhulgas ka Eestis aastatel 19401941 ja 19441989.

Eestis oli rahvasuus levinud ütlus (sõnastus võis erineda): "Meil kella pole vaja, Moskva annab aja."[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Russia Abolishes Winter Time" Timeanddate.com, 8. veebruar 2011
  2. "Russia Turns Clocks Back to 'Winter' Time" RIA Novosti, 26. oktoober 2014
  3. FES, Moskva aeg