Morelia

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib linnast; maoperekonna kohta vaata artiklit Morelia (perekond)

Morelia

Lipp
Vapp
Lipp
Vapp

Elanikke 962 555 (2020)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 19° 42′ N, 101° 12′ W
Morelia (Mehhiko)
Morelia
Morelia katedraal

Morelia on linn Mehhikos, Michoacáni osariigi pealinn ja Morelia omavalitsuse keskus.

Morelia asub osariigi põhjaosas Guayangareo orus. Enne hispaanlaste vallutust elasid piirkonnas mitmed põlisrahvaste kultuurid. Nendest tähtsamad olid p'urhépechad ja matlatzincad. Hispaanlased saavutasid piirkonna üle kontrolli 1520. aastatel ning 1541. aastal asutasid nad Valladolidi linna. Pärast Mehhiko iseseisvussõda nimetati Valladolid Mehhiko rahvuskangelase José María Morelos y Pavóni auks ümber Moreliaks, kuna Valladolid oli Morelose sünnilinn. 1991. aastal lisati Morelia UNESCO maailmapärandi nimekirja, kuna tema ajaloolised koloniaalajastu hooned, tänavate plaan ja atmosfäär on suurepäraselt säilinud.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Ajaloolistel põhjustel asuvad peaaegu kõik tähtsamad Morelia vaatamisväärsused vanalinnas (centro historico). Linna ajalooline keskus on tänapäeval peaaegu täpselt samasugune kui asutamise ajal 1541. aastal. Enamik suurejoonelisemaid ehitisi pärineb 18. sajandist. Nimetamist väärivad Morelia katedraali fassaad ja kellatornid, Colegio Seminario (praegune Osariigi valitsuse palee), La Alhóndiga (praegune Justiitspalee osa) ning arvukad erahäärberid. Sellel ajaperioodil konstrueeriti suur osa linna infrastruktuurist, muuhulgas akvedukt. Ehitiste juures võib märgata mitmesuguseid arhitektuuristiile, mis on läbi aegade Mehhikos populaarsed olnud. Peaaegu kõik hooned on ehitatud roosaka varjundiga cantera kivist, mis annab linnale ühtse ilme. 20. sajandil võeti ette mitmeid abinõusid, et linna unikaalset välimust säilitada. Näiteks on nüüd keelatud ehitada vanalinna uusi hooneid, mis stiililt ei sobi kokku vanalinna ilmega, samuti ei või uued hooned olla kõrgemad kui katedraali tornid. 1990. aastal andis riigi tollane president Carlos Salinas de Gortari välja määruse, mille kohaselt sai Moreliast rahvuslik ajalooline monument. 1991. aastal lisati Morelia UNESCO maailmapärandi nimistusse. Ära on märgitud üle 200 ehitise.

Plaza Morelos

Ajaloolise keskuse südameks on katedraal ja seda ümbritsevad väljakud: Plaza de Armas (Relvade väljak), tuntud ka nimega Plaza de los Mártires (Märtrite väljak), Juárez Plaza ja Melchor Ocampo Plaza. Plaza de los Mártires hüüdnimi on auks mitmetele rahvuskangelastele nagu Mariano Matamoros, Guadalupe el Salto ja muud tähtsad tegelased, kes hukati seal Mehhiko iseseisvussõja ajal ja ka hiljem, 1830. aastal poliitiliste rahutuste ajal.

Katedraali fassaad ööpimeduses

Katedraali ametlik nimi hispaania keeles on Catedral de la Transfiguración del Señor de Morelia (Morelia Issandamuutmise katedraal). Kiriku fassaad on kaunistatud põhiliselt seinapiilaritega. Laupäevaõhtuti kell 20.45 toimub katedraali juures heli- ja valgusetendus, mille käigus süüdatakse kiriku tuled. Katedraali ees asub Seminario Tridentino de San Pedro, mis on üks linna vanimaid haridusasutusi. Tänapäeval asub seal osariigi valitsuse palee. Sellel koolil on palju kuulsaid vilistlasi, nagu näiteks José María Morelos ja Melchor Ocampo.

Casa de la Cultura sisehoov
Casa de la Cultura

Casa de la Cultura on Instituto Michoacano de Cultura (Michoacani osariigi kultuuriinstituut) ja osariigi Kultuuriministeeriumi koduks. See asub endise Nuestra Señora del Carmen Descalzo kloostri hoones, mis asutati aastal 1593.

Orquidario of Morelia on orhideemuuseum, kus hoitakse umbkaudu 3400 liiki orhideesid. Botaanikaaed koosneb kolmest kasvuhoonest. Orhideemuuseum asutati aastal 1980 ja ta katab üle 990 ruutmeetrise ala.

Traslado de las Monjas

Museo Regional Michoacano (Michoacáni osariigi regionaalmuuseum) asutati 1886. aastal. Enamik eksponaate illustreerib selle regiooni ajalugu, ning muuseumis on eraldi ruumid, kus eksponeeritakse konkistadooride-eelse perioodi järeletehtud esemeid ja koloniaalajastu kunsti. Üks kuulsamaid eksponaate on maa "Traslado de las Monjas", mida peetakse üheks parimaks selle perioodi kunstiteoseks. Muuseumis asuvad ka mitmed konverentsiruumid, raamatukogu ja lugemissaal.

Museo del Estado (Osariigi muuseum) tutvustab osariigi minevikku ja olevikku. See avati aastal 1986 ja on jagatud kolme ossa: arheoloogia, ajalugu ja osariigi etnoloogia. Seal asub ka näitus vanast Mieri apteegist koos selle varustusega aastast 1868. Muuseum asub vanas häärberis 18. sajandist.

Museo de Arte Colonial (Koloniaalajastu kunsti muuseum) säilitab koloniaalaegsete dokumentide, vanade raamatute, religioossete ornamentide ja kaartide kogu. Muuseum asub vanas barokiaegses elamus 18. sajandist.

Casa Museum José María Morelos y Pavón (José María Morelos y Pavóni majamuuseum) sisaldab kogu esemetest, mis pärinevad koloniaalajastust ja Mehhiko iseseisvuse varasest perioodist, nende hulgas ka artikleid, mis kuulusid Morelosele endale. Morelos ostis maja 1802. aastal, aga ise seal eriti ei elanud, eriti Mehhiko iseseisvussõja ajal, kuna oli aktiivselt liikumisega seotud. 1933. aastal nimetati maja rahvuslikuks monumendiks.

Morelose sünnikoht

Casa Natal de Morelos (Morelose sünnikoht) on maja, kus José María Morelos y Pavón sündis 1765. aastal. Muuseumis hoitakse Morelose dokumente ja isiklikke esemeid. Nende seas on dokumente, millele ta ise alla kirjutas, münte, maale ja suur raamatukogu. Muuseumis saab näha Morelose sünnipaika, mida tähistab igavene tuli.

Museo de la Máscara (Maskide muuseum) sisaldab kahte maskide kogu, kokku üle 165 eksemplariga, mis pärinevad kahekümnest Mehhiko osariigist. See asub Morelia Käsitöömajas (Casa de Artesanias de Morelia).

Museo de Arte Contemporáneo Alfredo Zalce (Alfredo Zalce Kaasaegse kunsti muuseum) on koduks põhiliselt Alfredo Zalce ja Efraín Vargase teostele. Mõlemad mehed on tunnustatud Mehhiko maalikunstnikud. Seal hoitakse ka Mehhiko ja väliskunstnike ajutisi näituseid.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Morelia campus ITESM

Morelias asub arvukalt kõrgkoole: Uue Maailma vanim ülikool Universidad Michocana de San Nicolás de Hidalgo, Instituto Tecnológico de Morelia (ITM), Universidad Tecnológica de Morelia (UTM), Instituto Michoacano de Ciencias de la Educación, Centro de Investigación y Desarrollo del Estado de Michoacán (CIDEM), UNAM Campus Morelia, Instituo de Estudios Superiores de la Comunicación (IESCAC), Universidad Pedagógica Nacional, Conservatorio de las Rosas, Universidad Vasco de Quiroga, Universidad Latina de America, Universidad La Salle Morelia, Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey- Campus Morelia ja Universidad Sor Juana Inés de la Cruz.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Moreliat esindab linna Primera A divisjoni jalgpallimeeskond Atlético Morelia.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Morelia asub Mexicost neljatunnise tee kaugusel mööda Atlacomulco – Santiago Maravatío kiirteed. Kiirteed ühendavad Moreliat México, Querétaro, Guanajuato ja Jalisco osariikidega. Morelias asub ka rahvusvaheline lennujaam, mis ühendab linna mitme muu Mehhiko linnaga. Käigus on ka otselennuliinid Ameerika Ühendriikidesse.