Molossia Vabariik

Allikas: Vikipeedia

Molossia, ametlikult Molossia Vabariik, on mikroriik, mis taotleb suveräänsust üle 4,6 hektari suurusele maatükile USA-s Nevada osariigis Daytoni lähedal. Mikroriik ei ole saanud tunnustust üheltki ÜRO liikmesriigilt. Riigi asutas Kevin Baugh. Baugh jätkab maa kinnisvaramaksu tasumist kohalikule omavalitsusele Storey maakonnale, kuigi nimetab seda "välisabiks".[1] Ta on öelnud: "Me kõik tahame arvata, et meil on oma riik, kuid teate, et USA on palju suurem."[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kevin Baugh, Molossia Vabariigist looja

Molossia sai alguse Kevin Baughi teismeea unistusest. Baugh lõi Molossia kuningriigi 1998. aastal, ostes kokku maid Nevadast. Baugh on väitnud, et ta rajas Molossia tänu filmist "The Mouse That Roared" (1959) saadud ideele ja ka oma sõjaväes oldud aja tõttu. Varem oli Kevin Baugh "Vuldsteini suure vabariigi" peaminister ja tema sõber James Speilam kuulutati kuningas James I-ks. Riigis toimus mitmeid valitsuse ja nimemuutusi, näiteks Molossia Demokraatlik Rahvavabariik (kommunistlik), Zaira kuningriik ja Utoopia ühendatud provintsid.

Piiripost Molossi-Nevadani piiril

Molossia Vabariik väidab, et sõdib endise Ida-Saksamaaga. Ühtlasi väidetakse, et see riik on vastutav sõjaliste õppuste eest, mida Kevin Baugh pidi taluma USA sõjaväega Lääne-Saksamaal ja seetõttu vastutav tema unepuuduse diagnoosi eest. Kuigi Ida-Saksamaa lakkas ametlikult eksisteerimast 1990. aastal pärast liitumist Lääne-Saksamaaga, väidab Molossia, et riigi jätkuvat eksistentsi võimaldab Ernst Thälmanni saar, mille Fidel Castro pühendas Weimari Saksa poliitikule Ernst Thälmannile ja kinkis Ida-Saksamaale, sest see saar puudub nimetatud riikide ühinemislepingus. Seepärast ei ole Molossia sõnul Ida-Saksamaa veel kadunud ning see võimaldab sõjal jätkuda.

Rahvuslikud sümbolid[muuda | muuda lähteteksti]

Molossia tunnusjook kannab nime Molossolini, mis on Sprite'i, grenadiini ja ananassimahla alkoholivaba segujook, millele on lisatud kirsse ning banaani-, apelsini- ja ananassiviile.

Populaarses kultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aastal tutvustas Molossia Vabariiki Channel Awesome'i täispikas erisaates "Kickassia'", kus Kevin Baugh mängis enda väljamõeldud versiooni. Filmis tungivad Vabariiki nostalgiakriitik (keda kehastab Doug Walker) ja tema arvustajad, kes võtsid Kickassia diktatuuriga Molossia korraks üle, enne kui ta 2 päeva hiljem kukutati. Molossia Vabariigi ametlik veebisait käsitleb filmi sündmusi faktidena.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Molossia and Vikesland? Leaders of (fake) nations gather in L.A." CBS News (Ameerika inglise). 10. aprill 2015. Vaadatud 15. detsembril 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]