Mobilitas

Allikas: Vikipeedia

Teadlasmobiilsuse programm Mobilitas[1] oli Euroopa Sotsiaalfondi ja Eesti riigi kaasrahastatud teadusprogramm, mida finantseeriti Euroopa Liidu struktuurivahendite 2007–2013 perioodil ning mis kestis 1. jaanuarist 2008 kuni 31. detsembrini 2015. Programm kinnitati haridus- ja teadusministri 23. juuli 2008 käskkirjaga ning seda viis ellu Eesti Teadusagentuur. Programmi eelarve oli 20 289 874,30 eurot, millest 85 protsenti kattis Euroopa Sotsiaalfond.

Programmi Mobilitas eesmärgiks oli Eesti teadlaspotentsiaali arendamine ja mitmekesistamine rahvusvahelise teadlasmobiilsuse ja kogemuste vahetamise kaudu, värvates kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu.

Programmi toetatavad tegevused olid:

  • Teadlasmobiilsuse olukorra analüüs ja informatsiooni levitamine.
  • Järeldoktorite positsiooni arendamine noorte teadlaste akadeemilise karjääri astmena. Anti välja 127 uurimistoetust järeldoktori projekti elluviimiseks nii Eestis kui ka välisriigis.
  • Eelisarendatavate valdkondade tippteadlastele Eestis töötamiseks võimaluste loomine. Toetati 18 tipptasemel teadlase Eestisse toomist eesmärgiga luua Eestis oma uurimisrühm.

Programm Mobilitas sai Euroopa Liidu struktuurivahendite 2014–2020 perioodil jätku programmi „Teaduse rahvusvahelistumine, mobiilsuse ja järelkasvu toetamine“ ehk Mobilitas Pluss näol.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]