Miniarvuti

Allikas: Vikipeedia
Arvutimäng Spacewar DEC-i PDP-1 peal muuseumis

Miniarvuti on elektronarvuti, mis on väiksem kui suurarvuti ja mis loodi enne personaalarvutit. Sellele oli iseloomulik kuvari või elektrilise kirjutusmasina kasutamine suhtlemiseks inimesega. Sellised arvutid olid tavaliselt suurarvutitest tunduvalt odavamad.

Termin tekkis 1960. aastatel, kui transistoride ja ferriitmälu abil sai võimalikuks luua varasemast oluliselt väiksemaid arvuteid. Tüüpiliselt olid miniarvutid ehitatud ühele või paarile seadmepüstikule. Võrdluseks olid siis suurarvutid mis võisid täita terve toa.

Tuntumad miniarvutid on DEC-i PDP-seeria arvutid (Programmed Data Processor), nt PDP-11 seeria arvutid, mis tulid kasutusele 1970. aastatel. Eestis valmis esimene miniarvuti STEM juba 1964. aastal.[viide?]

Sellesse klassi kuuluvad arvutid olid tavaliselt teistest erineva tarkvaralise arhitektuuri ja operatsiooni süsteemiga. Seda tüüpi arvutid olid peamiselt süsteemide haldamiseks, kontrollimiseks või kommunikatsiooniks. See erisuts selgelt levinud kalkulatsiooni ja andmehaldusele suunatud arvutitest. Tihti müüdi miniarvuteid ettevõtetele, mis vajasid arvutit mõne kindla tegevuse optimeerimiseks.

Väikseid arvuteid oli tehtud ka juba varem ning need olid saadaval ka juba 1950. aastatel. Eristavaks teguriks peetakse asjaolu, et miniarvutid olid laiatarbekaup (general purpose), s.t miniarvuteid võis kasutada paljudeks otstarveteks, kuid varasemaid väikseid arvuteid vaid mõneks spetsiifiliseks otstarbeks.

Olulised mõjud[muuda | muuda lähteteksti]

Miniarvuti mõjul tekkisid mitmed uued firmad, mis pakkusid klientidele varasemast tunduvalt soodsamaid tehnilisi lahendusi. Tihti tulid sellised arvutid koos spetsiaalsete perifeeriaseadmetega, mis olid vajalikud arvuti konkreetseks kasutuseks. Mitmed juhtivad tehnoloogiaettevõtted tootsid algul miniarvuteid, näiteks DEC, Data General ja Hewlett-Packard.

Tarkvaralises kontekstis on tänapäevased mikroarvutid saanud palju inspiratsiooni miniarvutite operatsioonisüsteemidelt (nt CP/M-i sarnasus os/8-ga). UNIX oli algul minirvutite operatsioonisüsteem, samas kui kõik praegused Microsoft Windowsi tarkvarad laenavad oma disainis OpenVMS lahendusi.