Miinilõhkaja

Allikas: Vikipeedia
Saksa mereväe miinilõhkaja ehk Sperrbrecher (1943)

Miinilõhkaja (miinitõkkeläbistaja) on veeteedele ja muule olulisele akvatooriumile veesatud meremiinide hävitamiseks kasutatav sõjalaev, mis hävitab miine oma laevakere mõjul lõhates.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Miinilõhjakajatega on mõeldud rajamaks olulisi läbipääse miinitõketesse, kui mingil põhjusel puudub võimalus miinide otsimiseks ja hävitamiseks sobivate tavapäraste miinitraalerite või miinijahtijate kasutamiseks.

Miinilõhkaja võib hävitada miine neile füüsiliselt otsa või peale (üle) sõites, aga samuti tekitades enda ümber spetsiaalselt tugevat elektromagnetvälja või müra. Teised laevad järgnevad talle. Ülesande täitmiseks kasutatakse tsiviillaevadest ümber ehitatud laevu, mis on oluliselt suurendatud ujuvusvõimega või ka spetsiaalselt ehitatud sõjalaevu. Spetsiaalselt miinitõketesse sõitmiseks valmistatud laevad võivad olla kaugjuhitavad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sagedamini kasutati miinilõhkajaid ehk miinitõkkeläbistajaid (saksa keeles: Sperrbrecher, vene keeles: ми́нный прорыва́тель) II maailmasõja ajal. Need olid üldiselt vastavalt kohandatud üsna suured vanad kaubalaevad, mis pidasid vastu mitmele miiniplahvatusele. On teada, et II maailmasõja ajal murdus näiteks üks Saksamaa miinilõhkaja (Sperrbrecher) järjekordses miiniplahvatuses pooleks, kuid mõlemad pooled jäid ujuma. Suurem ahtriosa sõitis tagasi sadamasse isegi omal käigul, kuna vööriosa tuli sadamasse pukseerida.

Arvatavasti viimased spetsiaalselt ehitatud vastavad sõjalaevad olid 2 projekt 1256 laeva, mis lõpetasid teenistuse Nõukogude Liidu Balti laevastikus (Tallinnas) 1990-ndate alguseks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]