Malli arutelu:Muusika ajalugu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See on ju ainult muusika artiklites ja muusikat ei ole ju vaja rõhutada. --Tiuks 3. august 2008, kell 15:00 (UTC)

Kus on kirjas "romantistlik muusika" ja "klassitsistlik muusika"? Ikka kirjutatakse romantismiaja muusika. --Tiuks 3. august 2008, kell 15:01 (UTC)

Me saame asjadest ilmselt erinevalt aru: kas me räägime muusikastiilist või kronoloogilisest ajalooperioodist. Romantismiaeg algas palju varem, kui kirjutati esimesed romantistlikud heliteosed ning on nüüdseks lõppenud, samal ajal kui romantistlikku muusikat võib mitmesuguste neo-ilmingutena leida ka tänapäeval. Samad lood on ka klassitsistliku muusikaga. Samas ma ei näe vastuolu, kuna kõik see on üks suur muusika ajalugu.--Andrus Kallastu 3. august 2008, kell 15:18 (UTC)
Las siis olla. Ma arvan, et tuleks teha artiklitele veel ümbersuunamisi, näiteks romantismiaja muusika just romantistlikule muusikale jne. Siis jõuab kohe õige artiklini. --Tiuks 3. august 2008, kell 15:21 (UTC)
Mina saan Andruse jutust nii aru, et need on eri asjad. Andres 6. august 2008, kell 12:23 (UTC)
Aga pealkirjasd võiksid olla "Romantism (muusika)" ja "Klassitsism (muusika)". Andres 6. august 2008, kell 12:24 (UTC)
Mul olid lingid "Romantism (muusika)" ja näha oli romantism aga Andrus muutis need ära. Romantistlik muusika on väga võõras ja Siitan seda ei kasuta. Ikkagi räägitakse romantismiaja muusikast. Romantism on ka stiil nagu klassitsism. (Arutelu:Klassikaline muusika). --Tiuks 6. august 2008, kell 13:03 (UTC)
Stiilist tulekski rääkida. Andres 6. august 2008, kell 13:41 (UTC)
Toetan Andrest, et stiilist tuleb rääkida artiklites "Romantism (muusika)", "Klassitsism (muusika)", "Barokkmuusika" ja need tuleb linkideks tagasi panna. Kui Andrus tahab kirjutada eraldi romantistlikust muusikast, siis see peab olema eraldi artikkel ja link stiili artiklis. --Tiuks 6. august 2008, kell 16:46 (UTC)
Küsimus on artikli nimetuses, mitte asja sisus. Selles suhtes "Romantism (muusika)" = "Romantistlik muusika" (vrd Musik der Romantik ehk Romantische Musik), tähendades nimelt muusikastiili, mille järgi hakati nimetama ka vastavat muusikaajaloo perioodi. "Romantismiaja muusika" on erinev mõiste, kuna tähendab 19. sajandi paiku ehk romantismi perioodil kirjutatud muusikat, sõltumata stiilist (just nii käsitleb seda ka Siitan). Ega heliloojad ei lõpetanud päevapealt näiteks klassitsistliku stiili viljelemist. Lihtsalt romantism sai valdavaks ja kõike muud hakati hindama läbi selle prisma.--Andrus Kallastu 7. august 2008, kell 15:22 (UTC)
See tähendab siis seda, et me ei tohi linkida romantismi aja muusika romantism (muusika)le? Loogiline oleks ju ikkagi selles artiklis rääkida just ainult sellest perioodist. Need peaksid meil olema siiski erinevad artiklid. Kunsti kohta ju meil on eraldi, sest laiemat käsitlust vist ei olegi hetkel kirjutatud. --Tiuks 7. august 2008, kell 16:59 (UTC)
Muutsin tagasi "Romantism (muusika)" ja nüüd saab ümbersuunata ka "romantismiaja muusika" sellele. Barokkmuusikale peaks siis suunama "barokk (muusika)" ja "barokilik muusika" on see, mida Andrus silmas pidas ja tuleks eraldi kirjutada nagu klassitsistlik ja romantistlik muusika. --Tiuks 8. august 2008, kell 09:21 (UTC)

Võtsin siit maha mõiste klassikaline muusika, mis on pigem teoreetiline kontseptsioon, mitte stiil või ajastu.--Andrus Kallastu (arutelu) 6. august 2018, kell 20:23 (EEST)[vasta]