Malli arutelu:Lisapildid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kasutamine[muuda lähteteksti]

Mall on mõeldud märgistamaks artikleid, kus piltide lisamisega on võimalik artikli taset parandada ja sobivaid pilte on olemas teistes vikipeediates või Wikimedia Commonsis.

Märkus
Malli lisamisel tuleb (artikli arutelus) mainida, kus sobivaid pilte leidub.
Asukoht artiklis
Mall lisatakse artikli lõppu enne kategooriate määranguid.
Malli kood
Malli lisamiseks artiklisse kirjuta rida eraldi reale:
{{lisapildid}}

Andres miks sa eemaldasid teksti et pilt tuleks teistest vikidest Commonsisse laadida? Sellest on ju mitmeid kordi juttu olnud et on soovitav kopeerida pildi Commonsisse. (ennetades uuesti argumente selle vastu: kui pilt ei sobi commonsisse siis ehk on parem seda ka mitte üldse kasutada, ja kui kellelgile valmistab sinna üleslaadimine probleeme, siis tähendab see pigem seda et ta ei ole veel piisavalt aru saanud kuidas piltide kasutamine Vikipeediates toimib ja sedasi on paremgi kui ei tehta lisa tööd teistele) --TarmoK 16. detsember 2005, kell 15.52 (UTC)

Ma ei saanud lugedes aru, et on mõeldud teistest vikipeediatest Commonsisse laadimist. Aga malli mõte on ju selles, et tuleks artiklile lisada mujal leiduvaid pilte. Kui teises Vikipeedias leidub pilt laetakse Commonsisse, siis ta ju ikkagi lisatakse artiklile. Seetõttu ongi kirjas, et pilt lisatakse Commonsist või teisest vikipeediast. Arvan, et selles mallis ei saa pikalt selgitada, et pilt tuleb kõigepealt Commonsisse laadida. (Ja varasem selgitus pole minu meelest niikuinii arusaadav, kui ei tea, milles asi on.) See peaks olema kuskil reeglites või juhendis kirjas, mitte mallis. Andres 16. detsember 2005, kell 16.03 (UTC)
Praegune tekst jätab mulje et võta commonsist või teisest vikist (=kopeeri eestikeelsesse vikisse) puudub tähelapnau juhtimine sellele et piltidele on kõikse sobivam koht Commons. Ennem oli vähemalt otse öeldud et "lae sinna (Commonsisse)"; kui sellest ei juhtu aru saama siis vähemalt tekkib küsimus miks sinna panna ja on lootust et kasutaja teeb selle endale selgeks. Preagusel juhul, vähemalt minu silmis, pannakse Commons samale tasemel kui teised vikid, selle asemel püüda Commonsi rolli rohkem teadvustada.
Nõus et see tekst ei ole ehk kõikse paremini sõnastatud, kuid leian et meile tuleb siin kasuks kui "tähtsustame" Commonsist seal kus selleks on võimalus. Loodetavasti leidub kedagi kes oskab seda paremini sõnastada ja see tekst ei pea olema paari sõnaline, need kes teavad mis on asja sisu ei loe seda nii-kui-nii, kes ei tea, jaksavad lugeda ka kaht lauset.
Kuidas Commonsisse laadida ja sealt pilte kasutada ei pea jah olema mallis kirjas, seal piisab viiteks näiteks Wikimedia Commons -lehele kus seda on selgitatud --TarmoK 16. detsember 2005, kell 16.21 (UTC)

Me oleme selle üle vaielnud, kas pilte laaditakse või laetakse, ega ole üksmeelele jõudnud. Andres 18. jaanuar 2006, kell 16.30 (UTC)

Siis oleks paslik võtta õigekeelsussõnaraamat ja sealt järgi uurida. ÕS1999 selgitab:
.laadima
<55: .laadida, laadin> (tulemuseks on laadung, last). Laadib vagunit, kaupa vagunisse v koormasse. Maha, peale, täis, tühjaks, välja, ümber laadima. Laev on täis laaditud, vrd täis laaditud == täislaaditud laev täislastis laev.
.laadima
<57: .laadida, laen> (tulemuseks on laeng, laetud olek). Laeb püssi. Aku laeb, on pandud laadima, akut laetakse. Laeb piipu (topib). Laetud püss.
On sedagi vaadatud, aga sealgi pole ju ühemõttelist vastust. Mulle on algusest peale tundunud nii nagu Sinulegi, aga nüüd olen hakanud kõhklema. Paistab, et tarkvara tõlkijadki eelistavad teistsugust pööramist. Andres 18. jaanuar 2006, kell 17.11 (UTC)
Üldiselt ma ei viitsi vaielda lihtsalt vaidlemise pärast (andestust). Ma ei suuda ette kujutada, et faile sisaldava andmekandja jaoks on failid laenguks. Silmaringi laiendamiseks võiks tõmmata paralleele inglise keelega - charging pole sõna, mida failide laadimise puhul kasutama peaks, ikka loading. Siinkohal saab teema minu jaoks lõpu.

See mall mõjub artiklis ehmatavalt. Peaks mõjuma kutsuvalt. Sellise malliga artikli avamisel näen ma kõigepealt "poolt" ekraani servast servani katvat teksti külmades toonides (ilmselt midagi tõsist), artiklit pean selle alt tükk aega otsima (lisada siia juurde aeg, mis kulub emotsioonist "noh-mis-nüüd?" vabanemiseks). Sellise suurusega ja sellisel kohal on sobiv mall, mis nt teatab, et artikkel on esitatud kustutamiseks või sisult vastuvõetamatu.

Selle malli mõõtmed peaks olema väiksemad. Tema koht oleks vasakus või paremas servas, et ta ei segaks artiklit. Info piltide puudumisest on üldiselt silmaga näha. Malli sobiks kindlasti mõni pisipilt fotost, joonisest vms, mis visuaalselt annaks eelinfot, millest mallis olev tekst räägib (umbkaudu midagi sellist: ). - Urmas 8. märts 2006, kell 13.01 (UTC)

See mall ei tohi olla suur ja keset lehekülge. Ta on ainult üleskutse täiendada lehekülge, mis artikli teksti ei puutu. Praegune paigutus keskel ja suurelt on artiklit segav. - Urmas 17. märts 2006, kell 17.07 (UTC)


(sai alustatud kirjutamist enne Urmast) päris kenaks sai Urmas pärast su muudatusi. see helekollane taust ei ole küll isiklik lemmik, väheke terav, hakkab silmadele, kuid see selleks.
Hea oleks kokku leppida (panin praegu "kasutuse" alla soovituslikult selle) et seda malli pandaks tuelvikus artikli lõppu, mitte algusesse, sest selle info on ju redigeerjatele mõeldud, mitte lugejatele. ja lugejale ei ole ju vahet kas pilte puudub on kusagil või ei, neid ei ole lugemise hetkel artiklis. Pigem see märge esimese asjana lugedes hakkab häirima et mis selles artiklis valesti on --TarmoK 17. märts 2006, kell 17.17 (UTC)
Kollase võib heledamaks teha. Minu ekraan näitab vist keskmisest mahedamat pilti.
Kui mall artikli lõppu saab, võib ta sama laiusega jääda. - Urmas 17. märts 2006, kell 17.23 (UTC)
Meeldib mõte, et mall oleks artikli lõpus ja seal ei häiriks selle suurus ja mind isiklikult ka värv.--Mona 17. märts 2006, kell 17.29 (UTC)
Palju ilusam kui enne! Toetan mõtet panna lõppu. Taivo 17. märts 2006, kell 19.52 (UTC)

Malli algne mõte on üleskutse laadida teistes vikides leiduvatele ja arutelus mainitud failidele, mis on saadavad teistest vikidest, kuid mida pole Commonsis. Vajadus selleks tekkis siis, kui kadus võimalus ilma laadimata artiklisse lülitada teiste vikide pilte. Malli algne mõte ei olnud üleskutse lihtsalt võtta pilte Commonsist. Andres 17. märts 2006, kell 18.05 (UTC)

Mulle tundub, et sellel mallil pole üldse mõtet, eriti kui TarmoK selle niikuinii ära võtab. Andres 17. märts 2006, kell 18.10 (UTC)

Andres: esiteks kas artiklid on piltide jaoks või vastupidi? Pildid peaksid ikka toetama artikli sisu mitte artiklid ei ole pildigaleriid. Ja teiseks kui artiklisse on pandud vaid mall ja arutelus ei ole mingit mainingut kus neid pilte siis on, siis on malli otstarbekus selles artiklis ju küsitav. Neil põhjustel olen eemaldanud seda malli, sest selle malli eesmärk ei ole olla artiklis lõputult, pigem vastupidi, ideaalis ei oleks seda malli ühseki artiklis. Malli mõte peaks olema märgistamaks artikleid kuhu saaks Vikipeedias olemasolevate piltidega artikli väärtust lugejale tõsta --TarmoK 17. märts 2006, kell 21.29 (UTC)
Ma ju ütlen, et ei ole mõtet. Mõnesse kohta olen pannud selle malli sellepärast, et näen, et varasemat teise viki pilti enam ei näita, kuid pole jõudnud uurida, kas seda pilti saab kuskilt kätte. Aga noh, eks see ole niigi näha.
Sa ju kustutasid ka vikati puhul malli ära, kuigi arutelus oli sellest juttu, millist pilti tahaks. Andres 17. märts 2006, kell 22.09 (UTC)
Vikati artikli puhul on suhteliselt hea pilt olemas kus näeb selgelt milline vikat on. See saksa (ja inglise ja hollandi wikis) oleva foto on suht viletsa kvaliteediga ja lisaks olen arvamusel et selline tasemel pilt ei anna artiklile midagi uut/täiendavat juurde --TarmoK 18. märts 2006, kell 19.30 (UTC)


See on vaieldav. Igatahes on joonistus üks asi, foto teine asi. Ja niikaua kui paremat pilti pole, võib ju kasutada ka halvemat. Sama lugu on ka tekstiga. Tekst võiks alati parem olla. Andres 18. märts 2006, kell 20.05 (UTC)

See mall käib artiklitele, kus pole ühtegi pilti? --Pelmeen10 4. jaanuar 2011, kell 21:00 (EET)[vasta]

Minu arvates pole sellest mallist migit kasu. Sama lihtne on ise commonsist pilt leida. Või kui seal pole, siis see link, mis viib lehele "List of Wikipedias" ei aita eriti kedagi. Lihtsam on ju sel juhul intevikilinkide kaudu teisi vikisid vaadata. Ja tihti polegi pilti võimalik leida; kas siis jääb see silt igavaeseks? --Epp 4. jaanuar 2011, kell 21:20 (EET)[vasta]
Nõus Epuga. Ning seda, et artiklis pilte pole, näeb mallitagi. Taivo 4. jaanuar 2011, kell 21:26 (EET)[vasta]
Nõustun samuti. Ehk võiks antud malli lisada hoopis arutelulehele? Siis võiks juba ilmselt kasulikku teavet ka rohkem lisatud olla. --Quibik 4. jaanuar 2011, kell 22:24 (EET)[vasta]
Kahju, et ma selle armsa yksmeele otsa õigel ajal ei sattunud, oleksin "konsensuse" ära lõhkunud. Minu arvates on meil tarvis malli või kategooriat, mis aitaks leida piltideta artiklid (soovitavalt mingis konkreetses kategoorias) inimestel, kes on valmis neid pilte kas otsima või ise tegema (pildistama või joonistama). Commonsist piltide otsimise tööriist mallis oleks muidugi samuti abiks. "Sama lihtne on ise commonsist pilt leida", kui sa oled juba jupp aega Vikipeedias tegutsenud (ja alati isegi mitte siis, Eesti pildid on nimetatud ja kategoriseeritud läbisegi eesti ja vigases inglise, vahel ka saksa vms keeles). Kui tahta, et inimesed näiteks Tartu kohta puuduvaid pilte lisaks, siis "ah, mine ja otsi"-loogika ei tööta. --Oop (arutelu) 25. august 2012, kell 08:56 (EEST)[vasta]
Mina kasutan seda malli siis, kui ma oskan ka ütelda, kust pildi saaks, ning mainin seda arutelulehel. Andres (arutelu) 2. september 2012, kell 09:59 (EEST)[vasta]

Mida te arvate Free Image Search Tooli lisamisest malli abiteksti? Kas sel juhul võiks see asendada või olla täienduseks olemasolevatele juhistele? Antud abivahend peaks olema suuteline leidma sobivad pilte nii Commonsist kui ka võõrkeelsetest vikidest ühteaegu. --Quibik 4. jaanuar 2011, kell 22:24 (EET)[vasta]

Minu meelest piisaks, kui oleks peidetud kategooria "Piltide lisamist ootavad artiklid", nii nagu nt puuduva sünniaja või surmaaja kategooriad. Malli ei oleks üldse vaja.--Morel (arutelu) 25. august 2012, kell 15:41 (EEST)[vasta]

Mall torkab silma, mõte on selles, et piltide lisamnine on hõlbus ja selle võiks kohe ära teha, kuid selleks on tarvis kõigepealt pilt üles laadida. See oligi malli loomise ajend. Andres (arutelu) 2. september 2012, kell 09:59 (EEST)[vasta]
Praeguse kirjelduse järgi (Mall lisatakse artikli lõppu enne kategooriate määranguid) ta küll eriti silmatorkav ei ole.
Minu meelest juhul, kui pilt on olemas Commonsis, peaks selle pildi sealt lisama, mitte kasutama malli. Kokkuvõttes kulub ju peaaegu sama kaua aega – mõlemal juhul pead esmalt veenduma, et pilt on Commonsis. Teiste Vikipeediate osas on need võimalused autoriõigustega seotud küsimuste tõttu ikka väga ahtaks jäänud.--Morel (arutelu) 2. september 2012, kell 10:50 (EEST)[vasta]
Muidugi, kui pilt on Commonsis, siis pole probleemi. Aga kui ma leian vaba pildi mõnest teisest vikist, siis ma seda ise üles ei laadi, vaid panen arutelusse märkuse ja lisan selle malli. Alguses ma panin selle malli artikli algusesse, aga siis öeldi, et ei tohi. Ja päris alguses ma lihtsalt kirjutasin arutelusse, aga siis tehti mall ja soovitati mul seda kasutada. Andres (arutelu) 2. september 2012, kell 13:09 (EEST)[vasta]
Siis võiks ikkagi ka kategooria teha. Muidu ei ole meil lihtsalt seda funktsionaalsust. Automatiseeritud kategooria oleks kõige parem, aga kust seda võtta? --Oop (arutelu) 4. september 2012, kell 18:05 (EEST)[vasta]
Praegu see mall paneb nad ka kategooriasse, vähemasti nii on malli lehel kirjas.--Morel (arutelu) 4. september 2012, kell 18:38 (EEST)[vasta]
Jah, aga mulle tundub, et osa inimesi ei taha, et malliga lihtsalt piltide puudumist tähistataks, neil on sellega mingid muud, keerulisemad mõtted (mida inimene, kes malli esimest korda näeb, minu arust ei oska ära mõistatada, aga see selleks). Minu eesmärki - et piltideta artiklid leitavad oleks - täidaks kategooria ka. Võib-olla oleks kompromiss, kui saaks teha boti, mis neid lisaks, ja sellega aeg-ajalt kõik yle käia; aga siis peaks tegema ka teise boti, mis ära võtaks, sest pildilisajad niikuinii ei tea või viitsi alati kategooriat käsitsi ära võtta. --Oop (arutelu) 4. september 2012, kell 22:48 (EEST)[vasta]
Imho lihtsam on malli arutelulehel kasutada -- Ahsoous 4. september 2012, kell 23:14 (EEST)[vasta]

Mul on seni olnud mulje, et see mall on jäänud vähestesse artiklitesse vanast ajast, mil Vikipeedias oli vähe pilte saadaval vmt. Nüüd hiljuti on selle malliga artiklite arv vist ligemale kahekordistunud (praegu mall 170 artiklis).

Ma ei näe samuti sellel mallil kuigivõrd mõtet. Lugejat segavaid ja olulisemaid päisemärkusi on selletagi piisavalt. Minu meelest võiks selle malli kõikjalt eemaldada.

Ülal avaldatakse soovi, et võiks olla mingi automaatne lahendus teatud kategooriast piltideta artiklite leidmiseks. Selles asjas näikse aitavat tööriist[1], millele Quibik ülal viitas, või ka tavaline otsing. Pikne 23. veebruar 2021, kell 21:46 (EET)[vasta]

Siis peaks ka seda teemat puudutavad artiklid vastavalt ümber sõnastama, nt see https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Tegemist_ootavad_t%C3%B6%C3%B6d --Sillerkiil (arutelu) 24. veebruar 2021, kell 18:16 (EET)[vasta]
Lisan veel, et mulle see mall meeldib. Esiteks ühte kohta koondatud artiklite tõttu: saan nimekirja ette võtta ja pilte jahtima minna (muidugi oleks vastav kaart veel parem, aga seda arutelu ma juba kuskil blogis nägin ja vist lootusetu lootus). Teiseks on artiklis nähtav osutus "lisa pilte" mõjusam kui lihtsalt piltideta tekst, ma olen seepeale mitmeid pilte otsinud puhtalt selle natuke OCD-liku koristamistunde pärast. Sama lugu koordinaatide malliga.
Mulle ka see mall meeldib. Puuduvaid pilte saab lisaks rohkem või vähem edukalt leida nt Commonsi äpiga ja mingil määral võib kasu olla ka sellest erilehest. Adeliine 25. veebruar 2021, kell 13:46 (EET)[vasta]
Võimalusi artiklite leidmiseks on jah omajagu. Näiteks veel: PetScani päring piltideta artiklitest, mis on kategooria "Eesti" alamkategooriates ja millel on koordinaadid (saab lisada ka koordinaatide veeru ja panna koordinaadid kuskil mujal rakenduses kaardile). Võib veel Vikiandmetesse rohkem pilte/koordinaate lisada ja pärida siis sealt ilma piltideta asju tüübi, asukoha jm järgi (ka kaardil).
Malli juures on veel küsitav, millistesse artiklitesse seda ikkagi siis täpsemalt lisada. Eeldatavasti kõik pildita artiklid ei nõua illustratsioone. Pikne 25. veebruar 2021, kell 16:54 (EET)[vasta]
Jah, sellepärast minu arvates ongi malli vaja, et kõik artiklid ei nõua illustratsioone, aga mõned kisendavad just eriti piltide järele ja nende esiletõstmine täidab sama eesmärki, mis soovitud artiklite nimekirjade koostamine. Muidu võiks ju mõelda, et küll me niisamagi kunagi kõigi vajalike artiklite loomiseni ja piltide lisamiseni jõuame, aga mingid asjad millegipärast tunduvad (kas või kellelegi subjektiivselt) olulisemad ja kiireloomulisemad kui teised. Ja kui on inimesi, kes on valmis neid soove täitma, miks mitte siis hoida avatuna võimalust selliseid soove esitada. Piiri on jah raske tõmmata, et millises artiklis on see mõttekas ja millises mitte, aga minumeelest praegu pole nende soovidega põhjendamatult liiale mindud. Adeliine 25. veebruar 2021, kell 17:02 (EET)[vasta]
Kas ei võiks piirduda nimekirjaga eraldi lehel? Leidsin praegu lehe Vikipeedia:Soovitud pildid. Pikne 25. veebruar 2021, kell 17:11 (EET)[vasta]