Malli arutelu:Kontrolli

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kasutamine[muuda lähteteksti]

Mall on mõeldud selleks, et märgistada tekstis kohti, mille paikapidavus vajab kontrollimist või täpsustamist.

Malli kasutamiseks kirjuta kontrollimist vajava teksti ette Kontrolli| (või Kas|) ja ümbritse see koos kontrollimist vajava tekstiga kahekordsete loogeliste sulgudega.

{{Kontrolli|kontrollimist vajav tekst}}
{{Kas|kontrollimist vajav tekst}}

Näide[muuda lähteteksti]

Tekst: Maakera on {{Kontrolli|kandiline}} ja tiirleb ümber päikese.

Tulemus: Maakera on Mall:Kontrolli ja tiirleb ümber päikese.

Minu meelest on sellel mallil see viga, et lugeja ei saa aru, mis see tähendab. Andres 07:53, 16 mai 2005 (UTC)

minu nägemuse/mõistmise järgiMalli "eesmärk" on et seda ei oleks kasutusel. See on märge kirjutajatele et see vajab täpsustamist ja kui see ei ole võimalik siis peaks selle kontrollimiset vajava teksti tõstma arutelu lehele, kui arvad et see on lugejale raske mõista --TarmoK 10:07, 16 mai 2005 (UTC)
Võiks teha nii, et igale leheküljele, kus see mall on, lisada lehekülje algusesse selgitus selle tähenduse kohta. Andres 19:09, 16 mai 2005 (UTC)
ok, päris hea mõte. Võib teha lisa malli, mis siis saab pandud lehekülje algusesse (midagi sarnast "toimeta" mallile). See eeldab siis et kasutaja ei unustaks kahte kohta "kirjutamast". ... mingi variant oleks ka HTML-i koodiga nokitseda selline "vigur" mis sättiks ennast kuhugi lehe äärde/nurka. vaatan proovin siis, as saan mingi sellise kokku kirjutatud, mis siin vikis ka "töötab" --TarmoK 19:57, 16 mai 2005 (UTC)

vt. ka: Reeglite arutelu leht, Arutelu:Must-Vene#Kontrollimisvajaduse mall

Arutlemiseks uus variant:


Maa on kandiline See vajab üle kontrollimist või täpsustamist. taevakeha.


Mall lisab kontrollimist vajava teksti järele "selgitava märkuse". Selle variandi puhul ei ole vaja kasutajal teha midagi uut, malli kasutataks samamoodi edasi nagu siiani. --TarmoK 07:49, 25 mai 2005 (UTC)

Leian, et parem on, kui selgitus oleks kursiivis lehekülje alguses. Märkus kõrval raskendab lugemist ja teeb pildi liiga kirjuks. Andres 08:18, 25 mai 2005 (UTC)
õiged märkused, kuid ...
a) et lehekülje alguses oleks oleks märge, selleks on vaja malli kasutajal käsitsi eraldi see lisada -> võib kergesti ununeda + kui redigeerib vaid üht lõiku siis on see "võimatu", sest redigeerimis aknas ei ole lehekülje algust. (ühesõnaga raskendab redigeerija elu)
b) kui isegi see märge on seal lehekülje alguses, siis pikas artiklis on kaheldav kas lugeja seda "mäletab" kui kusagil allpool tuleb see mall vastu
..ja lõppude lõpuks sellise malliga märgistus on mõeldud ajutiseks kasutamiseks, see on sarnane märgendile et tekst on pooleli või toimetamata, tähendades et tekst "ei ole valmis". Kui Kontrolli-malliga märgistatud teksti ei ole võimalik üle kontrollida mõne päeva/nädala jooksul, siis peaks selle lõigu eemaldama, siirdama artikli arutellu, seniks kuni selgub, samamoodi nagu "pooleli" malli peaks eemaldama. (..ja sedasi jõuan ma jälle kategooria lisamise ja "viimaste muudatuste lehele" lingi tegemisele sellele kategooriale vajaduse juurde) --TarmoK 09:20, 25 mai 2005 (UTC)
Kui seni võis mall olla ilma kommentaarita, siis pole ka suurt häda, kui keegi unustab selgituse lisamata. Selgituse võib lisada ka alajaotuse algusesse. Kõige parem on seda malli üldse mitte kasutada. On ka teisi viise, kuidas märku anda andmete kaheldavusest. Andres 09:29, 25 mai 2005 (UTC)
Mulle tundub, et see mall on tehtud malli enda pärast. Kui lõik on kaheldav, siis võib ta tõsta arutelulehele või esitada lihtsalt küsimus arutelulehel, ilma kahtlast osa artiklist eemaldamata. Kui küsimus tõstatada arutelulehel, on märksa suurem tõenäosus, et asi leiab kiirema lahenduse. Siim 09:55, 25 mai 2005 (UTC)

Ei tööta hästi[muuda lähteteksti]

Kas olen ainuke, kes näeb kirja "See vajab kontrollimist!" asemel (nagu mõeldud) hoopis lingitava artikli pealkirja (nagu polnud mõeldud) ? - Urmas 7. jaanuar 2006, kell 14.43 (UTC)

vaatasin FF ja IE-ga näiteks artiklit sudoku ja mõlemas näitab seda "See vajab kontrollimist!" -teksti kui hiir peale viia ... mis lehel ta sul ei näita? --TarmoK 7. jaanuar 2006, kell 23.06 (UTC)
Amga jõgi ja Žemaitija ei tööta. Algirdasega on korras. FF-ga. - Urmas 7. jaanuar 2006, kell 23.19 (UTC)
nendel juhtumitel on tegemist linkidega ja kuna link tuleb "viimasena" siis on lingi väärtus näha. Kui liigutad hiirt rohkem selle punase kastikese ääre poole, nii et ei ole enam teksti peal siis tuleb ka see "õige" tekst nähtavale ... see on siis selgitus, lahendus oleks need punased üldse ära saada :o) --TarmoK 8. jaanuar 2006, kell 00.46 (UTC)

Palun mallile keelelinke. avjoska 29. juuli 2008, kell 19:20 (UTC)


Mallile ei saa kategooriat panna, sest see tekitab tühiku. Vaadake artiklit Võluflööt. Eemaldasin kategooria ja probleem lahenes. --Tiuks 5. mai 2009, kell 17:10 (UTC)

Nüüd on korras. --Tiuks 9. mai 2009, kell 22:39 (UTC)

Teeks ümber[muuda lähteteksti]

Mulle meeldib prantsuse viki mall, mis tõmbab viiteta lõigule joone alla ja sõna või lõigu järele panduna toimib nagu Lisa viide. Pikne 5. mai 2010, kell 18:15 (EEST)

Kirjutasin juba siia. Lisaks veel, et mulle meeldib, et ta teeb teksti punaseks, see torkab hästi silma. Adeliine 9. mai 2010, kell 18:42 (EEST)[vasta]