Maismaataimed

Allikas: Vikipeedia

Maismaataimed ehk embrüofüüdid on rohelised taimed, millel on kudede diferentseerumine, mida madalamatel taimedel ei ole – vetikatel. Kõrgemad taimed on ka keerukamad: taimekudedel on erinevad funktsioonid ja neid jagatakse mitme tüüpi, taimedel on hästi väljaarendatud juhtimissüsteem; taimedel on ka generatiivseid organeid ja vegetatiivseid organeid.

Maismaataimed iseloomustatakse põlvkondade vaheldumine elutsükli, tipmine rakkude kasv, kutiikul, antheridia (mees gametophyte elundid), ja archegonia (naine gametophyte elundite (Paleos 2008). Maismaataimedele kuuluvad peamiselt vee vetikad, mis ei arenda embrüod, samuti puuduvad juured, varred või lehed, kuna maismaaimed vormistavad embrüote ning on liigendatud varred ja lehed, ja nagu soontaimedel juured.Maismaataimed tagavad toitumine, elupaik, energia, hapnik, kaitse ja palju muid elutähtsa funktsioone maailma olenditele.

Maismaataimed on kõige tuntum taimede rühm. Nende hulka kuuluvad puud, lilled, sõnajalad, samblad ja mitmesugused muud rohelised taimed. Kõik keerulised hulkrakulised eukarüoodid koos spetsialiseeritud suguelunditega. Harva erandiga, embrüofüüdid saavad oma energia läbi fotosünteesi (st, neelavad valgust); ja nad sünteesivad oma toitu süsihappegaasi välja.

Sammaltaimed[muuda | muuda lähteteksti]

Sammaltaimed (Bryophyta sensu lato) on kõrgtaimed, üks kõige suurem erinevus teistest maismaataimedest sammaltaimedel on reproduktsioonitsükli ajal haploidi (st ühe paaritud kromosoomide komplektiga) gametofüütide levimus diploidsetest sporofüütist. Maal on umbes 20 000 liiki sammaltaimi. Kõik sammaltaimed on väikest kasvu, piiratud kasv, eelistavad niisket kasvukohta aga võivad kasvada ka kuivamas kohas. Paljunevad spooride kaudu ja neil puuduvad juured.

Eostaimed[muuda | muuda lähteteksti]

Eostaimed (Tracheophyta) on rühm kuhu kuuluvad sõnajalgtaimed ja neile ligidat taimede rühmad. Eostaimed omavad hästi arenenud juhtimissüsteemi, juur, vars ja leht on alati väljendatud. Nad on tihedasti seotud veega, sest omavad gametofüüdi. Pteridofüüt on vaskulaarne taim, mis hajub spoore. Neil ei ole õisi ega seemneid, mis tähendab, et nende paljunemisvahendid on peidetud.

Seemnetaimed[muuda | muuda lähteteksti]

Seemnetaimed (Spermatophyta) on kõrgtaimed, mis moodustavad seemneid keerulise struktuurüksusega, mille sees on idu. Seemnetaimed on olulised Maa katmisel ja põllumajanduses laias kasutuses. Seemnetaimede paljunemiseks pole vaja vett, paljunevad sugurakkude abil, mida kannab edasi tuul või mingi loom.

Hõimkonnad, ühendatud rühmadeks[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Embryophyte
  2. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8B%D1%81%D1%88%D0%B8%D0%B5_%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Bryophyte
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Embryophyte

5.http://tolweb.org/Embryophytes/20582