Madonna roosilehtlas (Schongauer)

Allikas: Vikipeedia
Martin Schongauer. Madonna roosilehtlas. 1473
Bostonis asuv koopia, millel on oletatav algupärane tervikkompositsioon

"Madonna roosilehtlas" on Martin Schongaueri temperamaal puittahvlil, loodud 1473. aastal Colmari Püha Martini kiriku altarimaaliks. Maali peetakse ainsaks täiesti kindlalt Schongauerile omistatud teoseks. Kuulub tänapäeval Unterlindeni muuseumi (Musée d'Unterlinden) kogusse.

Teos kuulub samanimelisse pilditüüpi, mis on üks hortus conclusus '​e variante.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Maal on mõõtmetelt 201 × 115 cm, maalitud puutahvlile. See kujutab neitsi Maarjat punases rikkalike voltidega kleidis ja mantlis, hoidmas Jeesuslast oma vasakul käsivarrel ja toetamas teda parema käega. Maarja pead ümbritseb ümmargune kuldne aupaiste, Jeesuse aupaiste on kujutatud ristikujuliselt säravate kiirtena. Maarja aupaiste kohal hõljuvad kaks väikest sinistes pikkades rüüdes inglit, kes hoiavat ta pea kohal krooni. Nii Madonna kui ka lapse pilk on suunatud pildist välja allapoole. Madonna selja taga on kullatud taustale maalitud sõrestikule toetuv punaste õitega roosipõõsas väikeste laululindudega nagu ohakalinnud ja punarinnad.

Maal on paigutatud puust nikerdatud uusgooti raami umbes 1900. aastal koos rikkalikult kaunistatud altaripealmiku ja tiibadega.

Ühe teosest loodud vähendatud koopia järgi arvatakse, et teos on algselt olnud suurem, umbes 250 × 165 cm[1]. Seda on külgedelt ja ülalt maha lõigatud, nii et kaotsi on läinud selle ülemises osas olnud Jumal-Isa ja tuvina kujutatud Püha Vaim.[2] Bostonis asuv koopia pole kindlasti loodud kunstniku enda käega, sellest annab tunnistust nägude teostuse nõrgem kvaliteet.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]