MUME

Allikas: Vikipeedia
MUME
Arendaja Philippe "Eru" Rochat, Claude "CryHavoc" Indermitte, Pier "Manwë" Donini, David "Nada" Gay, Gustav "Dáin" Hållberg, mängijate kogukond
Mootor DikuMUD
Platvorm platvormist sõltumatu
Väljalaskeajad 1992
Žanr Keskmaa MUD
Meedia Internet
Sisendseaded Klaviatuur

MUME (inglise keeles täisnimega Multi-Users in Middle-Earth – 'Paljud Kasutajad Keskmaal')[1] on J. R. R. Tolkieni teostel rajanev tekstipõhine paljude kasutajate internetimäng (MUD ehk muda), mis loodi 1992. aastal. See oli üks varasemaid MUDe, mis põhines DikuMUDi mootoril.[2] Tänini on MUME üks populaarsemaid MUD-tüüpi veebimänge.[3]

2000. aasta septembris kinnitas MMORPG Ultima Online peadisainer ja EverQuest II loomedirektor Raph Koster intervjuus, et MUME oli üks mänge, mille mängijavaheliste konfliktide käsitlus mõjutas teda mängudisainerina.[4]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

MUME lõi 1991. aastal šveitslane Philippe "Eru" Rochat, kellega peatselt liitusid Claude "CryHavoc" Indermitte, Pier "Manwë" Donini ja David "Nada" Gay. Mäng loodi austusavaldusena J. R. R. Tolkien fantaasiamaailmale nimega Keskmaa, mida on kirjeldatud "Sõrmuste isanda" saaga raamatutes.[1] Sestsaati on MUMEst loodud mitu uut versiooni, millega on kaasnenud muudatused mängumehhanismis ja mängumaailmas, mis kordab Tolkieni loodud maailma teksti kujul.

1998. aasta aprillis nimetas MUD-mängude portaal The Mud Connector MUME kuu MUDiks.[5]

MUME kuulub DikuMUDi ametlikul veebilehel peetavasse ajalooliste DikuMUDide nimekirja ("The Historical DikuMUD List") ning on üks kõige vanematest DikuMUDidest.[6] [7]

Kontekst[muuda | muuda lähteteksti]

Selle MUDi maailm kajastab Tolkieni Keskmaad selle Kolmandal ajastul, enne Sõrmuste sõja algust.[8] Mängijate tegelaskujud võivad kuuluda mitmesse inimrassi (sh Dúnedain, kujumuutjad Beorningid ja mustad númenórlased), samuti päkapikkude, kääbikute, haldjate, poolhaldjate, orkide või trollide hulka.

Mängijate vaheline vaenutegevus on MUMEs lubatud vaid piiratud kujul: kurjadest rassidest tegelaskujud võivad võidelda headest rassidest tegelaskujudega. Nii tasakaalustatakse mängijate konfliktid mittesõjalise rollimänguga. Kogenematutel mängijatel ei soovitata mängida kurjade rasside esindajaid, kuna need tegelased harrastavad rohkem teiste tegelaskujude tapmist.[9]

Spetsiifika[muuda | muuda lähteteksti]

Kohad[muuda | muuda lähteteksti]

MUMEs on mitu kohta, kõik need pärinevad Tolkieni teostest:

  • Grey Havens (Hallid Sadamad): Haldjalinn Keskmaa läänekaldal.
  • Blue Mountains (Ered Luin): Päkapikkude linn läänepoolseis mägedes, sõjast kaugel.
  • Shire (Maakond): Kääbikute rahulik kodukant, kus maagiat ja sõdimist ei sallita.
  • Bree (Voore): Keskne linn, kus kõik rassid kohtuvad, kaubitsevad ja puhkavad oma retkedest.
  • Fangorn: Hiiglaslike puuolevuste entide kodumaa.
  • Fornost: Pooleldi varemeis ja kummitustest tulvil Númenóri linn maailma põhjapiiril.
  • Tharbad: Varaste linn, kus varitsevad mustad númenórlased.
  • Rivendell (Kaljulõhe): Maagiline haldjalinn, pelgupaik ümbritsevate ohtude eest.
  • Moria: Sügav sünge koobastik, kus on arvukalt saladusi ja lõkse ning kohutav balrog.
  • Warrens: Trollide kodumaa, tunnelite võrk Rivendellist loodes.
  • Orkide koopad: Mõlemad orkide rassid valvavad koopaid Udumägedes.
  • Mirkwood (Sünklaas): Sünge ja udune mets, kus on kerge ära eksida.
  • Lothlórien: Haldjamets, mida kaitsevad vibukütid ja haldjad.
  • Rohan: Tasandik, kus asuvad Isengard, Rohirrim ja Fangorni mets.

Sõda rasside vahel[muuda | muuda lähteteksti]

MUMEs võivad mängijad liituda eri kildkondadega sõjas hea ja kurja vahel:

  • Lääne väed: inimesed, haldjad, kääbikud, päkapikud ja Beorningid.
  • Sauroni väed: trollid, mustad númenórlased ja (Tarkhnarbi) orkid.
  • Zaugurzi renegaadid, sõja mõlema osapoole poolt vihatud orkihõim.

Kildkondadeks jagunemine ühendab samal poolel võitlejaid. Üldjuhul on mängijate tegelaskujude tapmine lubatud vaid sõja vaenupoolte vahel ning need, kes ei soovi sõjas osaleda, saavad tegutseda sõjast kaugetes piirkondades. (Ehkki see pole päris kindel abinõu – iga leeri mängijad korraldavad vahel rüüsteretki vastaste maadele.)

Sõda on ajendanud mitmeid MUME fännilehekülgi, kus avaldatakse, kommenteeritakse ja hinnatakse lahingute tekstilogisid. See võib mängijad pikaks ajaks mänguga siduda ning isegi meed, kes ise enam ei mängi, loevad vahel fännilehtedel logisid.

Rollimäng[muuda | muuda lähteteksti]

Rollimängu toetatakse MUMEs mitmel viisil.[1] Uutel mängijatel soovitatakse valida tegelasele nimi, mis sobiks Tolkieni maailma; kui nimi on selgelt sobimatu, peavad nad selle ära muutma. Eri linnades on erinevad seadused, mille rikkumise eest tegelased vangi pannakse, näiteks on Maakonnas maagia kasutamine keelatud kõigil peale kodanike. Paljud Istarid (surematud tegelased, kes saavad kogemuspunkte uustulnukate aitamise eest) ja Rangerid (kogenud tegelased, kes mängivad küll surelikke, ent ka aitavad teisi vabatahtlikult) julgustavad uustulnukaid püsima rollis. Mõned soovitavad isegi loobuda ülemängulisest vestluskäsust "narrate", kuna see pole realistlik.

Avaldatud materjalid[muuda | muuda lähteteksti]

MUME kood ja programmeerimiskeel Mudlle on avalikult kättesaadavad mängu kodulehel.[10] Mudlle'i lõi David "Nada" Gay, seda on arendanud tema ja Gustav "Dáin" Hållberg.

Tehnilised üksikasjad[muuda | muuda lähteteksti]

MUME põhineb DikuMUDil.[1] MUME tuum on kirjutatud C-s, mudlib (põhikood, millesse kuuluvad mängukäsud, õigussüsteemi tugi ja poefunktsioonid) ja mängumaailm (konkreetsete ruumide, arvuti juhitud tegelaste ja objektide koos) on Mudlle'is.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Maloni, Kelly; Baker, Derek; Wice, Nathaniel (1994). Net Games. Random House / Michael Wolff & Company, Inc. Lk 79. ISBN 0-679-75592-6. MUME IV: Multi-Users in Middle Earth ehk MUME matkib Tolkieni Keskmaad. [...] Mäng toetab rollimängu, kuid ennekõike on see siklus- ja võitlus-MUD. [...] Server: Diku
  2. "The Last Outpost". Originaali arhiivikoopia seisuga 30.12.2007. Vaadatud 6.04.2010. MUME (1992)
  3. Nayar, Pramad K. (2010). An Introduction to New Media and Cybercultures. Wiley-Blackwell. Lk 143. ISBN 1-4051-8166-4. Seepärast on huvitav näha MUD-ide veebiruume, mis luuakse romaanides kujutatud fantaasiamaailmade põhjal. Populaarsete näidete seas on veebimängud Discworld MUD, mis põhineb Terry Pratchetti raamatuil (discworld.atuin.net/lpc/), MUME (Multi-Users in Middle Earth, www.lordotrings.com/artmedia/mume.asp) ja LOTRO (Lord of the Rings Online, lotro.turbine.com/), mille aluseks on J. R. R. Tolkieni "Sõrmuste isand".
  4. Aihoshi, Richard. "Raph Koster Interview". VaultNetwork. IGN Entertainment. Originaali arhiivikoopia seisuga 17.10.2000. Vaadatud 6.04.2010. {{cite web}}: eiran tundmatut parameetrit |note= (juhend)
  5. "April '98 Mud of the Month". The Mud Connector. Aprill 1998. Originaali arhiivikoopia seisuga 3.01.2010. Vaadatud 6.04.2010.
  6. Herlihy, Jay (25. aprill 2003). "The Oldest DikuMuds". dikumud.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 26.06.2009. Vaadatud 2.08.2010.
  7. Herlihy, Jay (9. oktoober 1998). "The Historical DikuMUD List". rec.games.mud.diku. Vaadatud 2.08.2010.
  8. Greenman, Ben; Maloni, Kelly; Cohn, Deborah; Spivey, Donna (1996). Net Games 2. Michael Wolff & Company, Inc. Lk 247. ISBN 0-679-77034-8. MUME [...] Tegevus toimub Kolmanda ajastu lõpul, enne "Kääbiku" sündmusi ja pärast seda, kui Sauron Võimusõrmuse kaotab. Gandalf on just leidnud Üksildase mäe võtme ning kõik "Sõrmuste isanda" eepilised lood võivad toimuda.
  9. Hall, Lynne (30. mai 1999). "TMC Reviews: MUME – Multi Users In Middle Earth". The Mud Connector.
  10. "Mudlle download site". Vaadatud 7.04.2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]