MTÜ Rääma Noorte Ühing Noorus

Allikas: Vikipeedia

MTÜ Rääma Noorte Ühing Noorus (edaspidi Nooruse Selts) on vabatahtlik mittetulundusühing, mis ühendab kultuuri- ja kogukonnakeskuses Nooruse Maja tegutsevaid mittetulundusühinguid, seltse, klubisid ja huvialaringe.
Seltsi põhiülesandeks on tegevuse korraldamine Nooruse Majas ja ruumide haldamine koostöös Pärnu Linnavalitsusega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rääma Noorte Ühing Noorus asutati Pärnus 14. oktoobril 1923. Ühingu esimeheks (kuni ühingu likvideerimiseni 1940. aastal) sai Johann Enno ning esimesse juhatusse kuulusid Karl Blumenfeldt (Tali), Juhan Jaanson, Ilmar Blumenfeldt (Lume), Leonid Blumenfeldt ja Richard Juhanson (Saunpere).
Ühingu eesmärgiks oli pakkuda Rääma linnaosa noortele harivaid ja sportlikke tegevusi vaba aja veetmiseks. Aastal 1933 ostis ühing maja aadressil Roheline 1b ning samale krundile ehitati paari aastaga vabatahtlike ja toetajate abiga seltsimaja.
1940. aastani toimus majas aktiivne seltsielu: tegutsesid lauluansamblid, muusika- ja spordiringid, näiteringis lavastati näidendeid. Töötas raamatukogu, korraldati harivaid loenguid, kursuseid, kontserte ja peoõhtuid.
Nooruse ühing likvideeriti 1940. aastal 21. septembril. Kultuuri- ja seltsitegevus jätkus ühingu ehitatud majas ka nõukogude perioodil, kui hoone kandis Rääma rahvamaja, Pärnu II kultuurimaja, Pärnu rajooni kultuurimaja, Siimani maja ja alates aastast 1999 Nooruse Maja nime.
MTÜ Rääma Noorte Ühing Noorus taasasutati 4.mail 1998. aastal koostöös Pärnu linnaga Nooruse Maja haldamiseks.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Nooruse Selts haldab koostöös Pärnu Linnavalitsusega kogukonnakeskuse Nooruse Maja ruume ning korraldab seal kultuuri- ja seltsielulisi tegevusi. Selts koordineerib Pärnu Rahvaülikooli, laste ja täiskasvanute huviringide tegevust ning täiendõpet, teeb koostööd Eesti ja välismaiste füüsiliste ja juriidiliste isikute ning vabatahtlike organisatsioonidega. Lisaks korraldatakse vabaõhu- ja kultuuriüritusi, konverentse, seminare, nõupidamisi, näitusi, koolitusi jne.
Üheks olulisemaks sündmuseks on alates 2017. aastast toimuv kogukonnaüritus Rääma Rahva Oma Päev.