MAN SE

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt MAN (ettevõte))
MAN SE
Asutatud 1758
Tegevus lõpetatud 31. august 2021
Peakorter München, Saksamaa
MAN-i linnaliinibuss

MAN SE (algselt Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) oli saksa tööstuskontsern, mille peakontor asus Münchenis. Selle peamiseks toodanguks olid MAN Truck & Busi ja MAN Latin America osakondade kaudu tarbesõidukid ja diiselmootorid ning osalus ka Hongkongi veokitootmisettevõttes Sinotruk.

MAN SE enamusosalus kuulus autotootja Volkswagen AG raskete tarbesõidukite tütarettevõttele Tratonile kuni 2021. aasta augustini, mil Traton ühendas MAN SE ametlikult Traton SE-ga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõtte ajalugu ulatub aastasse 1758, kui Oberhausenis alustas tööd Püha Antoni rauatöökoda, esimene rasketööstusettevõte Ruhri piirkonnas.

Aastal 1808 liitusid kolm rauatöökoda: St. Anton, Gute Hoffnung ja Neue Essen. Uue ettevõtte nimeks sai Hüttengewerkschaft und Handlung Jacobi, mis hiljem võttis endale nimeks Gute Hoffnungshütte (GHH).

1921 ostis GHH ära Lõuna-Saksamaa ettevõtte M.A.N., kuid võttis endale tolle nime, jättes sellest ära punktid.

Nime MAN ajalugu algab aastatest 1840 ja 1841, kui Augsburgis asutati vastavalt Maschinenfabrik Augsburg AG ja Nürnbergis Maschinenbau-AG Nürnberg. 1898. aastal need ettevõtted liitusid ja võtsid uueks nimeks Vereinigte Maschinenfabrik Augsburg und Maschinenbaugesellschaft Nürnberg A.G. 1908. aastal sai ettevõtte nimeks Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG, lühendatult M.A.N.

2008. aastal oli ettevõtte käive 15 miljardit eurot.

Ülevõtmine Volkswageni poolt[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta juulis omandas Volkswagen AG 55,9% häältest ja 53,7% MAN SE aktsiakapitalist. Oodates regulatiivset heakskiitu, kavatses Volkswagen ühendada MAN ja Scania AB, et luua Euroopa suurim veoautotootja. Veoautode kontsern kavatseb säästa umbes 400 miljonit eurot aastas. Regulatiivne luba anti ja ülevõtmine viidi lõpule 2011. aasta novembris.

2012. aasta aprillis teatas MAN SE, et Volkswagen on suurendanud oma osalust 73,0% häältest ja 71,08% aktsiakapitalist.

6. juunil 2012 teatas Volkswagen AG, et on suurendanud oma hääleõiguse osalust ettevõttes MAN SE 75,03%-ni.

Alates 2019. aasta jaanuarist müüdi MANi energeetikaosakond, kuhu kuuluvad MAN Energy Solutions (endine MAN Diesel ja Turbo) ja MAN SE 76% osalus RENK AG-s, Volkswageni kontsernile, jättes MAN SE tarbesõidukite üksuste valdusettevõtteks. MAN Truck & Bus ja MAN Latin America eest vastutab Volkswageni tütarettevõte Traton SE.

2019. aasta märtsis teatas MAN SE, et 94,36% tema aktsiatest kuulub Tratonile.

2020. aasta veebruaris teatas Traton, et kavatseb liita MAN SE Tratoniga, et lihtsustada ettevõtte struktuuri. Ühinemise tulemusena saavad MAN Truck & Bus, Scania AB ja Volkswagen Caminhões e Ônibus täielikult Tratoni otsesteks tütarettevõteteks.

2020. aasta septembris teatas ettevõte, et kaotab koroonapandeemia majandusmõjude tõttu oma MAN Truck & Busi divisjonis üle 9500 töökoha. Ettevõte eesmärgiks on 2023. aastal saavutada 1,8 miljardi euro suurune kulude kokkuhoid.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]