Müügitegevus

Allikas: Vikipeedia

Müügitegevus on äritegevuse osa, mida müügiagendid ja -juhid teevad müügitulu saamiseks. See hõlmab mistahes strateegiat, ettevalmistust, kommunikatsiooni või korralduslikku tööd, mis on seotud müügi ja kliendisuhete haldamisega[1]. Nende tegevuste spetsiifilisemaks eesmärgiks on müügitehingute lõpetamine ning püstitatud müügieesmärkide saavutamine. Iga müügitegevus on kestvate kliendisuhete loomise ja tehingute sõlmimise lahutamatu osa[2].

Erinevad müügitegevuse võimalused[muuda | muuda lähteteksti]

Müügitegevust teevad müügiagendid tavaliselt läbi e-maili, telefonikõne ja kohtumiste. Nende tegevustega on lihtne läheneda uutele potentsiaalsetele klientidele ja/või kliendibaasi säilitada ning oma toodet või teenust neile müüa. Müügitegevuse hulka lisanduvad ka kõik teised toimingud või tegevused, mis toovad müügiesindajad tehingu sõlmimisele lähemale[3].

Ettevõtluse ja äritegevuse mitmekesisuse tõttu on tekkinud lugematuid müügitegevuse viise ja variante. Müügitegevused sõltuvad klientide tüübist ning äritegevuse valdkonna iseloomust[4].

Mõned näited müügitegevustest[1] on:

Müügikõne[muuda | muuda lähteteksti]

Telefonikõne, mille teeb müüja potentsiaalsele kliendile. Läbi müügikõne saab müügiesindaja edastada teavet kauba või teenuse kohta, mis loodetavasti toob kaasa ka müügitehingu. Müügikõne võib olla üksikisikule (B2C) või ka isikule, kellel on mõnes ettevõttes otsustaja roll (B2B). Müügikõne jaguneb kaheks: külm kõne ning plaanitud kõne. Külm kõne puhul helistab müügiesindaja kliendile, kellega neil pole varem ühendust olnud. Plaanitud kõnega aga on müüja juba loonud suhte potentsiaalse kliendiga ning helistab talle varem kokkulepitud ajal, et müügitegevust jätkata. Mõlemal viisil on kõne eesmärk müüa toodet või teenust ning tõsta kliendis huvi pakutava toote või teenuse kohta[5].

Ristmüük[muuda | muuda lähteteksti]

Müüja pakub kliendile mingit toodet või teenust lisaks, mis seondub kliendi poolt valitud põhitootega[6]. Näiteks pakutakse kliendile, kes ostab jalanõusid, lisaks ka jalanõude hooldusvahendeid.

Kliendisuhete loomine ja haldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Püsiva kliendisuhte loomine potentsiaalse kliendiga. Selle asemel, et toodet vaid ühekordselt müüa, hoitakse ühendust ning pakutakse kliendile hetkel ning tulevikus isikupäraseid lahendusi. Seda tehes kasvatatakse kliendis usaldust ettevõtte vastu ning suurendatakse võimalikku müügitulu. Kliendisuhe on kasulik mõlemale osapoolele: klient saab head nõu ning tutvub võimalike toodete ja teenustega, mille ta eduka müügitegevuse tulemusena ka soetab, ning ettevõte saab tänu sellele suuremat müügitulu[7].

Ülesmüük[muuda | muuda lähteteksti]

Kliendile pakutakse soovitud kaubast mõnevõrra kallimat või täiustatud toodet. Müüja rõhutab kallima kauba paremat kvaliteeti või muid omadusi, mis on paremad kui kliendi algselt valitud tootel või teenusel[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Spacey, John (12. august 2021). "48 Examples of Sales Activities". simplicaple.com. Vaadatud 19.04.2022.
  2. Collective Team (28. oktoober 2021). "Importance of sales activities". collectivei.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 7.12.2021. Vaadatud 19.04.2022.
  3. Adler, Jacob (2021). "What Are Sales Activities (and How Do They Improve Sales Performance)". mapmycustomers.me. Vaadatud 19.04.2022.
  4. Bhasin, Hitesh (9. detsember 2018). "16 Sales Activities you can do to Sell Better". marketing91.com. Vaadatud 19.04.2022.
  5. Pink, Daniel. "Müügikõned selgitatud: 7 nõuannet eduka müügikõne tegemiseks". lightups.io. Vaadatud 19.04.2022.
  6. 6,0 6,1 Leontjeva, Anna. "Tehisintellekti Algkursus". Tartu Ülikool. Vaadatud 19.04.2022.
  7. Frost, Aja (10. juuni 2021). "Relationship Selling: 11 Tips to Sell Better and Close More Sales". Vaadatud 19.04.2022.