Ludford

Allikas: Vikipeedia
Ludford

Inglise Ludford

Elanikke 673 (2011)

Koordinaadid 52° 22′ N, 2° 43′ W
Ludford (Suurbritannia)
Ludford

Ludford on küla Suurbritannias Inglismaa Shropshire'i krahvkonnas samanimelises kihelkonnas, merepinnast 85,6 meetri kõrgusel Teme jõe kaldal.

Küla järgi on nimetatud ka Ludfordi lade.[1] Ludfordis asub ka Ludford corneri nime kandev paljand, kus asuvatest kontinentaalset päritolu setetest on leitud kalade ja taimede jäänuseid, eoseid ja pisikesi lülijalgseid. Algselt arvati need Devonisse kuuluvaks, ent hiljem on leitud, et need on Siluri Přidoli ajastikul kujunenud.[2]

Ludfordi nimi tuleneb sõnast ford, mis tähendab koolet, ja sõnast lud, mis tähendab mühisevat vett (Teme jõgi oli vanasti kärestikuline).[3]

Ludfordi kohta on esimesed teated aastast 1086, mil seal asus Viimsepäevaraamatu andmetel mõis. Ka sealsest kirikust on esimesed teated XI sajandist, mil see oli veel Bromfieldi prioraadile kuuluv kabel.[4] Hiljem kuulus see Ludfordi kihelkonda, mis jagunes toona Shropshire'i ja Herefordshire'i krahvkondade vahel; Ludfordi küla jäi viimase aladele. Alles aastal 1894 liideti kogu kihelkond Shropshire krahvkonnaga.

Rooside sõja ajal toimus Ludfordi sillal aastal 1459 väike lahing, kus võidukaks osutus Lancasteri suguvõsa. Ludfordi sild rajati XV sajandil ja mis asub külale nime andnud koolmest veidi maad ülesvoolu. Keskajal asus selle läänepoolse otsa juures kabel.

Külas asuvad sealse mõisakompleksi säilmed - häärber ja park.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Siluri stratigraafia
  2. "Why is Shropshire important for geology?". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. juuli 2020. Vaadatud 22. novembril 2020.
  3. Poulton-Smith, Anthony (2009) Shropshire Place Names lk 87
  4. Historic England. "Church of St Giles (Grade II*) (1291747)". National Heritage List for England.
  5. https://www.geograph.org.uk/photo/829985

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]