Liivimaa Talurahva Rentpank

Allikas: Vikipeedia

Liivimaa Talurahva Rentpank (saksa k. Livländische Bauerrentenbank) oli pank Liivimaal, mis asutati 1849. aasta Liivimaa talurahvaseaduse alusel ja Liivimaa maamarssali (1848-1851) Wilhelm Hamilkar von Fölkersahmi eestvedamisel.[1]

Panka tegevust juhtis panga ülemvalitsus — president ja 2 liiget ning kantseleitöötajad, Eesti ja Läti distriktide jaoks loodi eraldi piirkonnavalitsused Tartus ja Riias. Pank väljastas vastavaid pantkirju ja renditähtede pidaja kohad rajati Võnnus (Cesises), Valgas, Viljandis ja Võrus. Talurahvapanga ametnikud, välja arvatud kantseleipersonalil, pidid kuuluma Liivimaa immatrikuleeritud aadlike hulka. Pangaametnikud valiti Liivimaa maapäeval.

Liivimaa Talurahva Rentpanga direktorina tegutses aastatel 1858–1870[2] Nicolai Conrad von Oettingen.

Liivimaa Talurahva Rentpanga, teised nimetused: Talurahva rendikassa, Talurahva rentpanga eesmärk oli soodustada talumaade müümist[3]. Panga tegevus oli väheedukas, sest talle töötasid vastu vanameelne aadel ja Liivimaa Mõisnikkude Maakrediitselts.[1], ja suurem osa taludest panditi tegelikult Liivimaa Aadli Maakrediidiseltsi krediitkassale.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Eesti Entsüklopeedia. 5. köide: Käolised–Mute. Tartu: Loodus, 1935, lk 409.
  2. Toomas Pung, Baltisaksa teadlasperekond von Oettingenid. lk 53
  3. Liivimaa talurahvapank, www.eha.ee EAA.5224

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]