Liivi Muuseum

Allikas: Vikipeedia
Liivi Muuseumi peamaja 2023. aastal

Liivi Muuseum asub Peipsiääre valla Rupsi küla Oja talus[1].

Muuseum asub kirjanike Juhan ja Jakob Liivi kodutalus[1]. Muuseumis on avatud püsiekspositsioon nende kahe kirjaniku elust ja loometööst[2].

Muuseum sai alguse Eesti Kirjandusmuuseumi Juhan ja Jakob Liivi teemalisest ekspositsioonist. 1962. aastal avas kirjandusmuuseum Oja talus nurgatoas, kus viimati elas Juhan Liiv, Juhan ja Jakob Liivi elust ja loomingust memoriaalnäituse ja majaseinale paigaldati mälestustahvel. Muuseumistaatuse sai see aastal 1988, kui see sai Eesti Põllumajandusmuuseumi filiaaliks. 2002. aastast oli muuseum Alatskivi valla allasutus[1].

Muuseum osaleb koostöös Peipsiääre vallavalitsuse ja Juhan Liivi nimelise Alatskivi Kooliga Juhan Liivi luuleauhinna väljaandmises ja korraldab alates 2010. aastast augustis kirjandusfestivali Eesti Kirjanik, mille raames pärjatakse aasta kirjaniku tiitliga üks proosakirjanik. Igal kevadel toimub Liivide ja liiviliku luule etluskonkurss koolinoortele[1].

Lisaks püsinäitusele "Oleksin ma luuletaja" saab muuseumis tutvuda Kodavere kihelkonna ajalugu ja etnilisi gruppe tutvustava püsinäitusega “Kodavere – hää mürakas kihelkonda”[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Muuseumist". Vaadatud 11.12.2021.
  2. EE 12. köide, 2003: 294.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]