Liisa Lotta Mumm

Allikas: Vikipeedia

Liisa Lotta Mumm (sünninimi Liisa Lotta Tomp, sündinud 22. detsember 1995, Pärnus) on eesti lastekirjanik, luuletaja ja inspireerija. Ühtlasi on ta Facebooki kogukonna "Eesmärgiga emad" [1] looja ja eestvedaja.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Oma kooliteed alustas ta Pärnu Kuninga Tänava põhikoolis, sellele järgnes Jakob Westholmi Gümnaasium. 2017-2019 a õppis ta Viljandis TÜ kultuuriakadeemias kultuurikorralduse erialal. Olulise koha sealsetes õpingutes moodustasid ka turunduse ja kommunikatsiooni, juhtimise ning finants- ja õigusmoodulid.

Liisa Lotta Mumm nimetab end enesearengu entusiastiks [2], täiendades pidevalt oma teadmisi enesearengukoolitustel, mentorlusprogrammides ja podcaste kuulates.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Kui ta oli 18-aastane, andis ta välja oma esimese luulekogumiku "Ajades taga üht vaikust" (2014) [3], mis peidab endas nooruspõlves kirja pandud ridu. Luulekogumikust pärit luuletuse “Aga tule” sõnadele on kirjutanud koorilaulu Kadri Voorand. Laulu esitati XII noorte laulupeol.[4]. See tõi endaga kaasa noore autori esinemised Vikerraadio Luulelahingus [5], kutsed esinemistele, intervjuud erinevates väljaannetes ja palju muudki. Loost on oma versiooni teinud mitmed Eesti artistid ja venekeelse tõlke Tanja Mihhailova-Saar.

Liisa Lotta Mumm on kaasautor ka ühiskogumikes “Pärnu kirjarahva antoloogia 3” (2017) ja “Ajatu puudutus” (2023).

Aastal 2023 ilmus luulevormis lasteraamat “Koristamine on lõbus” . Autor pakub samast raamatust ka nimelist versiooni "[Sinu lapse] korralagedus" [6] , kus iga laps saab olla raamatu peategelane [7]. Ta on nimeliste raamatute suur fänn ja keskendub võimaluste leidmisele, kuidas raamatute lugemine laste jaoks põnevamaks muuta.

Ürituste korraldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese ürituse korraldas ta kui oli 7. klassi õpilane. Selleks oli Eesti Õpilasesinduste Liidu 4-päevane ~200 osalejaga õpilaste suvekool Õpilasest maailmamuutjaks. Korraldusmeeskonna ülesandeks oli korraldada kõik alates üle-Eestilisest transpordist, majutuse, esinejate, sponsorluseni välja. See kuudepikkune korralduskogemus jättis temasse nii suure jälje, et korraldamisest saigi tema jaoks lahutamatu elu osa. Sellest ajast saati on ta kümnete suuremate ja väiksemate ürituste korraldusmeeskonda kuulunud. Enamasti on vastutusalaks olnud turundus või sponsorlus.

Tänu korralduskogemusele avastas ta endas ka turunduse-armastuse ning hilisematel aastatel on ta meeskondades just selle valdkonna eest vastutanud.

Mõned korraldatud üritused:[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinn Marketing week, 2016

Viljandi kultuuriakadeemia ettevõtlusprogramm “Ideeturg”, 2017

Password turunduskonverents, 2017

Password turunduskonverents, 2018

Meistrite tunnustuskonkurss, 2022

Ilmunud teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Luuletused[muuda | muuda lähteteksti]

“Ajades taga üht vaikust” (2014), autori luulekogumik

“Pärnu kirjarahva antoloogia 3” (2017), luulekogumiku kaasautor

“Ajatu puudutus” (2023), ühiskogumik

Lasteraamatud[muuda | muuda lähteteksti]

"Koristamine on lõbus" (2023), autor ja kujundaja

"Sinu lapse korralagedus" (2023), autor ja kujundaja

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Hea eeskuju nominent (2014). Igal aastal tunnustatakse selle nominatsiooniga üle Eesti 15 noort, kes on oma ühiskondliku aktiivsusega silma jäänud. Korraldaja: Noortekonverents Lahe Koolipäev.

Aasta uustulnuk (2013). Tunnustus uue aktiivse liikmena silma jäämise eest, eelkõige tudengisessioonil sündmuse ajakirjanikuna. Korraldaja: Tegusad Eesti Noored (TEN).

Tänukiri aktiivsuse eest koolielu korraldamisel (2012). Kuulumise eest kooli õpilasesinduse juhatusse ning panustades aktiivselt erinevate kooliürituste korraldamisel. Korraldaja: Jakob Westholmi Gümnaasium.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ja vaatamata keerulistele rasedustele [8], on ta kolme väikese vanusevahega tütre ema. Tema esimene tütar sündis 2020. aastal, teine nägi ilmavalgust 1a3k hiljem ning kolmas 1a7k pärast teise lapse sündi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Facebooki kogukond Eesmärgiga emad". www.facebook.com. Vaadatud 15. novembril 2023.
  2. "Noored blogijad kibelevad mugavustsoonist välja". Paberleht. 26. oktoober 2016. Vaadatud 15. novembril 2023.
  3. "Luulekogumik "Ajades taga üht vaikust"". Liisa Lotta Mumm. Vaadatud 15. novembril 2023.
  4. "Pärnu neiu luuleridadest sündis laulupeoteos". Uudised. 30. juuni 2017. Vaadatud 15. novembril 2023.
  5. "Arhiiv | ERR". Arhiiv | ERR. Vaadatud 15. novembril 2023.
  6. "Kes on Liisa Lotta?". Liisa Lotta Mumm. Vaadatud 15. novembril 2023.
  7. "LEIDLIK ⟩ Väikelaste ema teeb igast Eestimaa lapsest raamatu peategelase". Lasteraamatud. 22. august 2023. Vaadatud 15. novembril 2023.
  8. "„Oksendasin 10 korda päevas ja ootasin raseduse lõppu" ehk kuidas rasedusaegne liigoksendamine tahtis eluisu viia". Pere ja Kodu. Vaadatud 15. novembril 2023.

www.liisalottamumm.ee