Värnitsa-mürgipuu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lakipuu)
Värnitsa-mürgipuu

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Katteseemnetaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Seebipuulaadsed Sapindales
Sugukond Anakardilised Anacardiaceae
Perekond Mürgipuu Toxicodendron
Liik Värnitsa-mürgipuu
Binaarne nimetus
Toxicodendron vernicifluum
(Stokes) F.A.Barkley
Sünonüümid

Rhus vernicifera, Rhus verniciflua

Värnitsa-mürgipuu viljad

Värnitsa-mürgipuu (Toxicodendron vernicifluum) on anakardiliste sugukonda mürgipuu perekonda kuuluv puu. Teda tuntakse ka lakipuu nime all.

Värnitsa-mürgipuu kasvab Ida-Aasias, sealhulgas Hiinas, Koreas, Jaapanis ja Kuriilidel 800–2800 meetri kõrgusel mägedes.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Puu kasvab kuni 20 meetri kõrguseks. Tal on 15–30 cm pikkused 7–19 lehekesega liitlehed. Leheke on 6–13 cm pikk ja 3–6 cm lai ning terve servaga. Abilehed puuduvad.

Õied moodustavad pöörise. Õied on hallikaskollased. Kroonlehti on 5; need on 2,5 mm pikad ja 1,2 mm laiad. Tolmukad on 2,5 mm pikad. Emakas on 1 seemnealge.

Vili on 5–6 × 7–8 mm suurune luuvili.

Lakk[muuda | muuda lähteteksti]

Puudel on mürgine mahl, mis sisaldab urušiooli. See sõna tuleneb värnitsa-mürgipuu jaapanikeelsest nimest urushi. Mahlast valmistatakse lakki, mis on väga vastupidav ja annab läikiva pinna. Seda lakki kasutatakse hiina, jaapani ja korea traditsioonilises lakkehistöös.

Laki saamiseks lõigatakse 10-aastase puu tüvesse 5–10 rõhtsat sisselõiget. Sinna imbub hallikaskollast, mürgist ja söövitavat mahla. Enne lakitavale objektile kandmist mahl filtreeritakse, kuumtöödeldakse ja värvitakse. Kõige levinumad värvid on must ja punane ning neid saadakse vastavalt raua ja raud(III)oksiidi puru lisamisel taimemahla sisse. Esemeid lakitakse pintsliga. Värskelt lakitud ese vajab 12–24 tunni pikkust kuivamist soojas niiskes kohas. Selle aja jooksul urušiool polümeriseerub ning moodustab puhta, kõva ja veekindla pinnakatte. Lakitud esemed on äratuntavad oma eriti kulumiskindla ja läikiva pinna poolest.

Lakkimiskunstiteose valmistamine võib kesta kaua, vahel kuni nädalaid. See nõuab korduvaid ja hoolikaid lakkimise ja kuivamise tsükleid.

Värnitsa-mürgipuu mahl on ühtlasi väga tugev liim.

Vedel mahl, isegi aur võib inimesel tekitada löövet. See võib tekkida ka lakitud eseme katsumisel, ehkki on haruldane.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]