Laches (kindral)

Allikas: Vikipeedia

Laches (umbkaudu 475418 eKr) oli vanakreeka aristokraat ja Ateena väepealik Peloponnesose sõjas.

Tema täpne sünniaasta on teadmata, kuid Platoni järgi oli ta Sokratesest veidi vanem. Tema isa oli Melanopos. Aastal 427 eKr saadeti ta 30 laevaga Sitsiiliasse, abistamaks Ateena liitlasi võitluses Sürakuusaga. Ta jagas väepealiku rolli koos Charoedasega, kuid kui see aastal 426 eKr suri, asus ta Ateena vägesid ainuisikuliselt juhatama. Tal õnnetus sundida alistuma Mylae ja Messana linn, kuid järgmisel aastal vahetati ta Phytodorose vastu välja.[1] Ateenasse naasnult sattus ta Kleoni tagakiusamise alla. Seda kohtuistungit pilkas Aristophanes oma näidendis "Herilased".

Aastal 423 eKr saavutas ta Spartaga aastase relvarahu. Kleoni surma järel õnnestus tal koos Nikiasega saavutada Spartaga rahuleping, mis pidi kehtima 50 aastat. Aastal 418 eKr lõppes aga rahu, kuna Ateena toetas Sparta mässulisi. Laches langes samal aastal, kui tema juhitud väed Mantineia lahingus lüüa said.[2]

Laches on üks tegelasi Platoni samanimelises dialoogis.

Sama nime kandsid ka tema poeg, pojapoeg ja pojapojapoeg.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hubert Cancik, Helmuth Schneider, August Friedrich von Pauly: Der Neue Pauly : Enzyklopädie der Antike. kd 6, Iul-Lee Stuttgart : J.B. Metzler, 1999, ISBN 3-476-01476-2.
  2. Smith W. Laches // Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology
  3. Demosthenes 24