Kosmoseoperatsioonide ülem

Allikas: Vikipeedia
Kosmoseoperatsioonide ülem
Chief of Space Operations
Praegu ametis
Bradley Saltzman
alates 2. november 2022
Lühend CSO
Liikmesus Staabiülemate Ühendkomitee
Kosmosestaap
Residents Space House, Joint Base Anacostia-Bolling, Washington, D. C.
Asukoht Pentagon, Arlingtoni maakond, Virginia
Ametisse nimetaja Ameerika Ühendriikide president koos senatiga
Moodustamise dokument 10 U.S.C. § 9082
Moodustatud 20. detsember 2019
Esimene täitja John W. Raymond
Asetäitja Kosmoseoperatsioonide ülema asetäitja

Kosmoseoperatsioonide ülem (inglise keeles Chief of Space Operations; CSO) on Ameerika Ühendriikide kosmoseväe kõrgeim ohvitser.[1]

Ülem on õhuväeministri peamine sõjaline nõunik kosmosejõudude operatsioonide alal ning staabiülemate ühendkomitee liikmena riikliku julgeolekunõukogu sõjaline nõunik kaitseministrile ja presidendile. CSO on alaline ametikoht, mida täidab kosmosejõudude kindral, kes on tavaliselt kosmoseväe kõrgeima auastmega ohvitser.

CSO on Pentagonis asuv administratiivne ametikoht ja kuigi tal ei ole kosmoseväe üle operatiivjuhtimise volitusi, teostab kosmoseoperatsioonide juht kosmosejõudude üksuste ja organisatsioonide üle järelevalvet õhuväeministri määratud isikuna.

Esimene kosmoseoperatsioonide ülem oli kindral John W. Raymond, kes oli ametis kosmose väe loomisest 20. detsembril 2019 kuni 2. novembrini 2022. Seejärel sai ülemaks kindral B. Chance Saltzman, kes oli varem ülema asetäitja kosmose-, küber-, ja tuumaoperatsioonide alal.[2] Ülema nimetab ametisse Ameerika Ühendriikide president Senati nõusolekul neljaastase ametiajaga, mida võidakse sõja või riikliku eriolukorra ajal pikendada täiendava nelja aasta võrra.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Saltzman formally elevated to Space Force's highest position – Chief of Space Operations". USSF. Vaadatud 22. veebruaril 2024.
  2. Charles Pope (2. november 2022). "Saltzman formally elevated to Space Force's highest position – Chief of Space Operations" (inglise). Ameerika Ühendriikide õhuvägi. Vaadatud 22. veebruar 2024.
  3. "10 U.S. Code § 9082 - Chief of Space Operations" (inglise). Cornelli Law School Legal Information Institute. Vaadatud 22. veebruar 2024.