Koolibrilaste loend

Allikas: Vikipeedia

Selles nimekirjas on reastatud 344 koolibrilaste (Trochilidae) liiki ja 5 alamliiki, mis kuuluvad 111 koolibrilaste perekonda. 111 koolibrilaste perekonda jagunevad aga omakorda kahe koolibrilaste alamsugukonna vahel.

See nimekiri ei ole täielik.

Koolibri ja õis
Calypte costae
Selasphorus rufus
Campylopterus latipennis
Selasphorus platycercus
Cynanthus latirostris

Sisukord

Alamsugukond Phaethornithinae[muuda | muuda lähteteksti]

Ramphodon[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ramphodon naevius

Eutoxeres (sirpkoolibri)[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eutoxeres aquila (rohe-sirpkoolibri)
  2. Eutoxeres condamini (pruun-sirpkoolibri)

Phaethornis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Phaethornis yaruqui
  2. Phaethornis guy
  3. Phaethornis syrmatophorus
  4. Phaethornis superciliosus
  5. Phaethornis malaris
  1. Phaethornis (malaris) margarettae
  1. Phaethornis eurynome
  2. Phaethornis hispidus
  3. Phaethornis anthophilus
  4. Phaethornis bourcieri
  5. Phaethornis koepckeae
  6. Phaethornis philippii
  7. Phaethornis squalidus
  8. Phaethornis augusti
  9. Phaethornis pretrei
  10. Phaethornis subochraceus
  11. Phaethornis nattereri
  1. Phaethornis (nattereri) maranhaoensis
  1. Phaethornis gounellei
  2. Phaethornis ruber
  3. Phaethornis stuarti
  4. Phaethornis griseogularis
  5. Phaethornis longuemareus
  6. Phaethornis idaliae
  7. Phaethornis rupurumii
  8. Phaethornis atrimentalis
  9. Phaethornis striigularis
  1. Phaethornis (striigularis) saturatus
  1. Phaethornis longirostris
  1. Phaethornis (longirostris) mexicanus
  2. Phaethornis (longirostris) baroni

Glaucis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Glaucis aenea
  2. Glaucis hirsuta
  3. Glaucis dohrnii

Threnetes[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Threnetes niger
  2. Threnetes ruckeri
  3. Threnetes leucurus

Anopetia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anopetia gounellei

Alamsugukond Trochilinae[muuda | muuda lähteteksti]

Androdon[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Androdon aequatorialis

Doryfera[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Doryfera johannae
  2. Doryfera ludovicae

Phaeochroa[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Phaeochroa cuvierii

Campylopterus[muuda | muuda lähteteksti]

Sini-saabelkoolibri (Campylopterus hemileucurus)
  1. Campylopterus curvipennis
  2. Campylopterus excellens
  3. Campylopterus largipennis
  4. Campylopterus rufus
  5. Campylopterus hyperythrus
  6. Campylopterus duidae
  7. Campylopterus hemileucurus (sini-saabelkoolibri)
  8. Campylopterus ensipennis
  9. Campylopterus falcatus
  10. Campylopterus phainopeplus
  11. Campylopterus villaviscensio
  12. Campylopterus cirrochloris

Eupetomena[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eupetomena macrourus (pääsukoolibri)

Florisuga[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Florisuga mellivora

Melanotrochilus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Melanotrochilus fuscus

Colibri[muuda | muuda lähteteksti]

Colibri thalassinus
  1. Colibri delphinae
  2. Colibri thalassinus
  3. Colibri coruscans
  4. Colibri serrirostris

Anthracothorax[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anthracothorax viridigula
  2. Anthracothorax prevostii
  3. Anthracothorax nigricollis
  4. Anthracothorax mango
  5. Anthracothorax dominicus
  6. Anthracothorax viridis

Avocettula[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Avocettula recurvirostris

Eulampis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eulampis jugularis
  2. Eulampis holosericeus

Chrysolampis[muuda | muuda lähteteksti]

Moskiitokoolibri (Chrysolampis mosquitus) levialakaart
  1. Chrysolampis mosquitus (moskiitokoolibri)

Orthorhyncus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Orthorhyncus cristatus

Klais[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Klais guimeti

Abeillia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Abeillia abeillei

Stephanoxis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Stephanoxis lalandi

Lophornis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lophornis ornatus
  2. Lophornis gouldii
  3. Lophornis magnificus
  4. Lophornis brachylopha
  5. Lophornis delattrei
  6. Lophornis stictolophus
  7. Lophornis chalybeus
  8. Lophornis pavoninus
  9. Lophornis helenae
  10. Lophornis adorabilis

Popelairia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Popelairia popelairii
  2. Popelairia langsdorffi

Discosura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Discosura longicauda
  2. Discosura conversii
  3. Discosura letitiae (arvatavasti välja surnud)

Chlorostilbon[muuda | muuda lähteteksti]

Chlorostilbon ricordii
  1. Chlorostilbon canivetii
  2. Chlorostilbon assimilis
  3. Chlorostilbon mellisugus
  4. Chlorostilbon aureoventris
  5. Chlorostilbon ricordii
  6. Chlorostilbon bracei (välja surnud)
  7. Chlorostilbon swainsonii
  8. Chlorostilbon maugaeus
  9. Chlorostilbon russatus
  10. Chlorostilbon alice
  11. Chlorostilbon poortmani
  12. Chlorostilbon notatus
  13. Chlorostilbon auriceps
  14. Chlorostilbon forficatus
  15. Chlorostilbon olivaresi
  16. Chlorostilbon elegans (välja surnud)
  17. Chlorostilbon stenurus

Cynanthus[muuda | muuda lähteteksti]

Cynanthus latirostris levialakaart
  1. Cynanthus sordidus
  2. Cynanthus latirostris

Cyanophaia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cyanophaia bicolor

Thalurania[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Thalurania ridgwayi
  2. Thalurania colombica
  3. Thalurania fannyi
  4. Thalurania furcata
  5. Thalurania watertonii
  6. Thalurania glaucopis

Panterpe[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Panterpe insignis

Damophila[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Damophila julie

Lepidopyga[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lepidopyga coeruleogularis
  2. Lepidopyga lilliae
  3. Lepidopyga goudoti

Hylocharis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hylocharis eliciae
  2. Hylocharis sapphirina
  3. Hylocharis cyanus
  4. Hylocharis pyropygia
  5. Hylocharis chrysura
  6. Hylocharis grayi

Basilinna[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Basilinna xantusii
  2. Basilinna leucotis

Chrysuronia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Chrysuronia oenone

Goldmania[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Goldmania violiceps

Goethalsia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Goethalsia bella

Trochilus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Trochilus polytmus

Leucochloris[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Leucochloris albicollis

Polytmus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Polytmus guainumbi
  2. Polytmus milleri
  3. Polytmus theresiae

Leucippus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Leucippus fallax
  2. Leucippus baeri
  3. Leucippus taczanowskii
  4. Leucippus chlorocercus

Taphrospilus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Taphrospilus hypostictus

Amazilia[muuda | muuda lähteteksti]

Amazilia tzacatl
  1. Amazilia viridicauda
  2. Amazilia chionogaster
  3. Amazilia candida
  4. Amazilia chionopectus
  5. Amazilia versicolor
  6. Amazilia luciae
  7. Amazilia fimbriata
  8. Amazilia distans
  9. Amazilia lactea
  10. Amazilia amabilis
  11. Amazilia decora
  12. Amazilia rosenbergi
  13. Amazilia boucardi
  14. Amazilia franciae
  15. Amazilia leucogaster
  16. Amazilia cyanocephala
  17. Amazilia rutila
  18. Amazilia yucatanensis
  19. Amazilia tzacatl
  20. Amazilia castaneiventris
  21. Amazilia amazilia
  22. Amazilia viridifrons
  23. Amazilia violiceps

Saucerottia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Saucerottia saucerrottei
  2. Saucerottia cyanifrons
  3. Saucerottia alfaroana (arvatavasti välja surnud)
  4. Saucerottia edward
  5. Saucerottia cyanura
  6. Saucerottia beryllina
  7. Saucerottia viridigaster
  8. Saucerottia cupreicauda
  9. Saucerottia tobaci

Eupherusa[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eupherusa poliocerca
  2. Eupherusa eximia
  3. Eupherusa cyanophrys
  4. Eupherusa nigriventris

Elvira[muuda | muuda lähteteksti]

Elvira chionura
  1. Elvira chionura
  2. Elvira cupreiceps

Microchera[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Microchera albocoronata

Chalybura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Chalybura buffonii
  2. Chalybura urochrysia

Aphantochroa[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Aphantochroa cirrochloris

Lampornis[muuda | muuda lähteteksti]

Lampornis castaneoventris castaneoventris
  1. Lampornis clemenciae
  2. Lampornis amethystinus
  3. Lampornis viridipallens
  4. Lampornis sybillae
  5. Lampornis castaneoventris
  6. Lampornis calolaema
  7. Lampornis cinereicauda

Oreopyra[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oreopyra hemileucus

Lamprolaima[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lamprolaima rhami

Adelomyia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Adelomyia melanogenys

Anthocephala[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Anthocephala floriceps

Phlogophilus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Phlogophilus hemileucurus
  2. Phlogophilus harterti

Clytolaema[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Clytolaema rubricauda

Heliodoxa[muuda | muuda lähteteksti]

Heliodoxa jacula
  1. Heliodoxa imperatrix
  2. Heliodoxa xanthogonys
  3. Heliodoxa gularis
  4. Heliodoxa branickii
  5. Heliodoxa schreibersii
  6. Heliodoxa aurescens
  7. Heliodoxa rubinoides
  8. Heliodoxa jacula
  9. Heliodoxa leadbeateri

Eugenes[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eugenes fulgens

Hylonympha[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hylonympha macrocerca (käärsaba-koolibri)

Sternoclyta[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sternoclyta cyanopectus

Topaza[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Topaza pyra ehk Topaza pella pyra (tuli-topaaskoolibri)
  2. Topaza pella (puna-topaaskoolibri)

Oreotrochilus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oreotrochilus chimborazo
  2. Oreotrochilus estella
  3. Oreotrochilus leucopleurus
  4. Oreotrochilus melanogaster
  5. Oreotrochilus adela
  6. Oreotrochilus stolzmanni

Urochroa[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Urochroa bougueri

Patagona[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Patagona gigas (suurkoolibri)

Aglaeactis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Aglaeactis cupripennis
  2. Aglaeactis castelnaudii
  3. Aglaeactis aliciae
  4. Aglaeactis pamela

Lafresnaya[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lafresnaya lafresnayi

Pterophanes[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pterophanes cyanopterus

Coeligena[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Coeligena coeligena
  2. Coeligena wilsoni
  3. Coeligena prunellei
  4. Coeligena torquata
  5. Coeligena phalerata
  6. Coeligena orina
  7. Coeligena bonapartei
  8. Coeligena helianthea
  9. Coeligena lutetiae
  10. Coeligena violifer
  11. Coeligena iris

Ensifera[muuda | muuda lähteteksti]

Ensifera ensifera
  1. Ensifera ensifera (mõõknokk-koolibri)

Sephanoides[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sephanoides sephaniodes
  2. Sephanoides fernandensis
    1. Sephanoides fernandensis leyboldi (välja surnud 1908)

Boissonneaua[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Boissonneaua flavescens
  2. Boissonneaua matthewsii
  3. Boissonneaua jardini

Heliangelus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heliangelus mavors
  2. Heliangelus amethysticollis
  3. Heliangelus strophianus
  4. Heliangelus exortis
  5. Heliangelus viola
  6. Heliangelus regalis
  7. Heliangelus clarisse
  8. Heliangelus micrastur
  9. Heliangelus zusii (arvatavasti välja surnud)

Eriocnemis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eriocnemis nigrivestis
  2. Eriocnemis vestitus
  3. Eriocnemis godini (arvatavasti välja surnud)
  4. Eriocnemis luciani
  5. Eriocnemis cupreoventris
  6. Eriocnemis mosquera
  7. Eriocnemis glaucopoides
  8. Eriocnemis mirabilis
  9. Eriocnemis alinae
  10. Eriocnemis derbyi
  11. Eriocnemis sapphiropygia
  12. Eriocnemis isabellae

Haplophaedia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Haplophaedia aureliae
  2. Haplophaedia lugens

Urosticte[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Urosticte benjamini
  2. Urosticte ruficrissa

Ocreatus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ocreatus underwoodii

Lesbia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lesbia victoriae (mustsaba-händkoolibri)
  2. Lesbia nuna

Sappho[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sappho sparganura

Polyonymus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Polyonymus caroli

Ramphomicron[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ramphomicron microrhynchum (lühinokk-koolibri)
  2. Ramphomicron dorsale

Metallura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Metallura williami
  2. Metallura baroni
  3. Metallura odomae
  4. Metallura theresiae
  5. Metallura eupogon
  6. Metallura aeneocauda
  7. Metallura phoebe
  8. Metallura tyrianthina
  9. Metallura iracunda

Chalcostigma[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Chalcostigma ruficeps
  2. Chalcostigma olivaceum
  3. Chalcostigma stanleyi
  4. Chalcostigma heteropogon
  5. Chalcostigma herrani

Oxypogon[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oxypogon guerinii

Opisthoprora[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Opisthoprora euryptera

Taphrolesbia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Taphrolesbia griseiventris

Aglaiocercus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Aglaiocercus kingi
  2. Aglaiocercus coelestis

Oreonympha[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oreonympha nobilis

Augastes[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Augastes lumachellus
  2. Augastes scutatus
  3. Augastes geoffroyi

Heliothryx[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heliothryx barroti
  2. Heliothryx aurita

Heliactin[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heliactin cornuta

Loddigesia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Loddigesia mirabilis (imekoolibri)

Heliomaster[muuda | muuda lähteteksti]

Heliomaster longirostris
  1. Heliomaster constantii
  2. Heliomaster longirostris
  3. Heliomaster squamosus
  4. Heliomaster furcifer (läik-tähtkurk)

Rhodopis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rhodopis vesper

Thaumastura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Thaumastura cora

Philodice[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Philodice bryantae
  2. Philodice mitchellii

Doricha[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Doricha enicura
  2. Doricha eliza

Tilmatura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tilmatura dupontii

Microstilbon[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Microstilbon burmeisteri

Calothorax[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Calothorax lucifer
  2. Calothorax pulcher

Archilochus[muuda | muuda lähteteksti]

Calypte anna
  1. Archilochus colubris
  2. Archilochus alexandri

Calypte[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Calypte anna
  2. Calypte costae
  3. Calypte helenae (kimalaskoolibri)

Calliphlox[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Calliphlox evelynae
  2. Calliphlox amethystina

Mellisuga[muuda | muuda lähteteksti]

Stellula calliope
  1. Mellisuga helenae (kimalaskoolibri)
  2. Mellisuga minima
  3. Mellisuga colubris (rubiinkurk-koolibri)

Stellula[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Stellula calliope

Atthis[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Atthis heloisa
  2. Atthis ellioti

Myrtis[muuda | muuda lähteteksti]

Selasphorus platycercus
  1. Myrtis fanny

Eulidia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eulidia yarrellii

Myrmia[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Myrmia micrura

Acestrura[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Acestrura mulsant
  2. Acestrura bombus
  3. Acestrura heliodor
  4. Acestrura astreans
  5. Acestrura berlepschi

Chaetocercus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Chaetocercus jourdanii

Selasphorus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Selasphorus platycercus
  2. Selasphorus rufus (rebaskoolibri)
  3. Selasphorus sasin
  4. Selasphorus flammula
  5. Selasphorus scintilla
  6. Selasphorus ardens
  7. Selasphorus colubris (rubiinkurk-koolibri)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]