Koera trimmimine

Allikas: Vikipeedia

Koera trimmimine on nii koera hügieeniline hooldus, puhastamine kui ka koerte väljanägemise parandamine näituseks või muud tüüpi konkursiks. Sellega tegelevat kutselist koerahooldajat nimetatakse koerajuuksuriks (inglise groomer).[1]

Põhjused hooldamiseks[muuda | muuda lähteteksti]

Koera hooldamine metallharja abil

Trimmimine[2] on koera heaolu ja tervislikkuse oluline osa, mis võib nende eluiga pikendada. Koera hoolduse vajadus sõltub tema tõust, vanusest ja tervisest. Regulaarne hooldus aitab tagada koera hea tervise ja mugavuse. Paljud koerad ajavad karva, kuid näiteks puudel, kes ei aja karva, nõuavad karva hooldamist spetsialisti poolt iga 6–8 nädala vältel.

Peamised põhjused igapäevaseks hooldamiseks:

  • mitmesuguste terviseprobleemide nagu kandidoosi, kriimustuste ja muude nahaprobleemide tekkimise tõenäosuse vähendamine
  • koera üldise puhtuse tagamine
  • koera tervise jälgimine, kontrollides haavade, leitsaku, paistetuse ja lonkamise olemasolu, muutused iseloomus, mis kõik võivad olla haiguse märgid
  • koera väliste parasiitidega nakatumise tõenäosuse vähendamine

Tööriistad ja tarvikud[muuda | muuda lähteteksti]

Harjade mitmesugused tüübid

Kraabits või kraapraud – kummist või plastist väikeste hammastega vahend. Harjaga hõõrutakse koera karva, et mustusest, karvast ja muust lahti saada ning nahka looduslike õlide tootmist ergutada. Sagedamini kasutatakse neid koerte jaoks, kes ajavad palju karva, näiteks saksa lambakoerad. Neid kasutatakse ka selleks, et teatud keha osades nagu kõrvad, käpad ja saba, pusadest lahti harutada. Kraabitsat on vaja kasutada ettevaatlikult, sest selle vahendiga kõvasti hõõrudes võib koera nahale kahju teha.

Terav metallhari

Terav metallhari – lühikeste, teravate hammastega metallist tera (või higikraabits), mida kasutatakse teatud karva tüübi surnud karva eemaldamiseks. Metallharja ei kasutata karva lõikamiseks.

Käärid ja pügamismasinad – lõikamisvahendid kasutatakse teatud kihtidel karvkatte tüüpide lühendamiseks või tundlikel aladel karva eemaldamiseks. Mitte kõik karvatüübid on pügamiseks sobivad, sealhulgas kahekihilise karvkattega tõud nagu borderkolli. Nende karv hoiab koera suvel jaheduses ja talvel soojuses ja kui see pole takerdutud, ei tohi olla maha klipitud. Tüüpilised käärid karva lõikamiseks on 6,5–9-tollised, pikemad kui tavalised juuksurikäärid. Kuna koerad liiguvad ringi, mõned käärid on kujundatud nüri otsaga, et vigastusi ennetada.

Trimminoad – töövahendid, mida kasutatakse pikemate või jäikade karvade juurtega välja tõmbamiseks. Aitab paljude terjerite ja šnautserite karvkatte hooldamisel. Kõige sagedamini kasutatakse näitusekoerte jaoks.

Koera hooldamine enne suplemist on tähtis, kuna see vabastab ja eemaldab surnud aluskihid ning tagab vee ja šampooni põhjaliku sattumist nahale. Seda võib teha kraabitsaga kogu kehal, eriti jalgadel ja kohtades, kus karv sagedamini pulstub.

Lemmikloomahooldajad kasutavad mõnikord ka metallharjastega kamme varvaste ja nende vahede kammimiseks. Metallharjastega kammid on kasulikud piirkonnades, kus karvad kipuvad pusasse minema. Saba piirkonna kammimine ja harjamine on väga oluline, kuid tavaliselt kiputakse seda unustama. Koeraharju on eri suuruses ja kujuga. Neid valmistatakse metallist, puidust või plastist. Harju on palju tüüpe, kuid mitte kõik ei ole kutseliste koerahooldajate hulgas populaarsed, enamik valib oma töö jaoks teasels. Koeraharju kasutatakse kõige sagedamini just nendel tõugudel, kellel on pikk ja karm karvkate, nende karv nõuab suurt tähelepanu. Kõige tavalisemad harjad on massaažihari, metallharjastega kamm ja kraabits. Massaažihari, kõige sagedamini kasutav hari, sest sobib iga tüüpi karvastikule. Tavaliselt sobivad pikapiilised ja laiad harjakesed pika karvaga koertele, lühikesepiilised ja tihedamad aga lühikese karvkattega koertele. Massaažiharja kasutatakse koera karvastiku kammimiseks, et karva läikivamaks muuta. Seda võib kasutada iga päev, sest selline hari puhastab karva tolmust ja mustusest. Keskmise ja pikkade karvadega koerte jaoks kasutatakse tavapäraselt metallharjastega kamme. See kamm sobib ka kahuse karvaga koertele. Metallharjastega kamm on ovaalse kujuga, koos metallharjastega elastse kummi põhjal. Seda tüüpi kamm tüüp sobib koertele, kellel on pikk, sooniline või krussis karvkattega, kuna sobivad karva harutamiseks. Metallharjastega kammide poleeritud otsaga harjased kaitsevad koerte nahka krammide ja haavandite tekkimise eest. Poleeritud ots võib ajaga kuluda ja sellepärast tuleb neid perioodiliselt vahetada. Metallharjastega kammid on erineva suurusega, tekstuuriga ja täidisega, sõltuvad karvade tüübist, mille jaoks seda kasutatakse.

Metallpiidega kamm koerte karva hooldamiseks

Kraas – tavaliselt kasutatakse seda pärast massaažiharja või metallharjastega kammiga kammimist. Kraasiga saab karva silendada ja karvapusasid lahti harutada. Kraasil on metallharjased, kinnistatud plaatjas pinnal. Kraasi kasutatakse pika ja krussis karvkattega koertel. Raskematel juhtudel soovitatakse kasutada kammi jäigemate harjastega. Seda tüüpi kamme on eri suuruses ja eri jäikusega harjastega.

Kamme on ka kombineeritud harjastega. Seda tüüpi kamm on kõige mugavam, kuna põhimõtteliselt see on kaks kammi ühes. Kombineeritud kammil on kaks poolt, ühel poolel on hari, mis sobib lühikese karva hooldamiseks, ja teine pool harjastega kamm, millega saab kammida pikakarvalisi ja kahekihilise karvastikuga koeri.

Pulstunud karva harjad – need on spetsiaalsed harjad, mis aitavad koera pulstunud karvu läbi kammida, et ei tekiks karvavaba kohti.

Enamasti metallist ja pikkade harjastega kammid on olulised hooldusvahendid, eriti paksu karvkattega koerte nagu Newfoundlandi koera ja Siberi haski puhul. Need aitavad hõlpsasti eemaldada surnud karvu ja masseerida koera nahka. Kammi hambad ulatuvad karvkatte aluskihini välja, mis muudab karvade eemaldamise kiiremaks ning samuti saab neid kasutada pusade lahtikammimiseks.

Pusalõikur on käsitsi kasutatav väikestest nugadest koosnev kamm, mida kasutatakse enne pügamist koera surnud aluskarva eemaldamiseks. Lõikur sobib paljudele koeratõugudele ning see on muutumas koeraomanike ja pügajate seas aina populaarsemaks. Sellega on samuti mugav eemaldada pusasid.

Jalal seisev föön on vahend koera karva kiireks kuivatamiseks. Need on spetsiaalsed föönid, mis seisavad jalgadel ning teevad karva kuivatamise lihtsamaks. Enamasti kasutatakse fööne pigem koerasalongides kui koeraomanike seas. Koera ei tohiks kuivatada inimestele mõeldud fööniga, kuna need võivad tekitada nahaärritust, kuiva nahka ja haavandeid.

Šampoonid ja palsamid on koerte hooldusvahenditena väga levinud. Koeraomanikel soovitatakse kasutada šampoone, palsameid ja loputusvahendeid, mis on loodud spetsiaalselt koertele. Vannid on tarvikud, mida enamasti kasutatakse koerasalongides. Need on valmistatud mitmesugustest materjalidest, sealhulgas tsingitud terasest.

Koeraomanikud, kes soovivad lemmiklooma hooldada kodus, vajavad erinevaid harju ja kamme, mis on mõeldud konkreetselt nende koeratõu jaoks. Kõrvade ja silmade puhastamine on tähtis osa koera hooldamise juures. Selleks on mõeldud spetsiaalsed kõrvade ja silmade puhastusvahendid, mida on võimalik endale soetada lemmikloomapoodidest.

Hammaste hooldus on kõige olulisem osa koera hoolduse puhul, nagu ka inimestel puhas suu võib mõjutada vananedes lemmiklooma tervist positiivselt. Siiski on see üpris raske ülesanne, kuna koerad tihti ei lase enda hambaid harjata. Samuti on hammaste hoolduseks mõeldud spetsiaalsed komplektid, mida saab osta lemmikloomapoodidest. Koerte jaoks mõeldud hambapasta on tavaliselt erineva lõhna- ja maitseainega looduslik suhkruvaba hambapasta. Hambapasta vahtu ajamine või loputamine pole vajalik.

Lõppviimistlust saab teha lõhnastatud sprei, paelte ning muude vahendite ja aksessuaaridega.

Kirbutõrjevahendid kuuluvad ka hooldustarvikute hulka. Koera hoolduse ajal kasutatakse mitmesuguseid kirbu- ja täitõrjevahendeid. Kui lemmikloomal leitakse kirbud või täid, siis need tuleb kohe eemaldada ning hoolduse ajal on selleks parim võimalus. Pärast hooldust tuleks jätkata spetsiaalsete parasiidivastaste preparaatide kasutamist mõne kuu jooksul, kuni koer on täielikult parasiidivaba.

Hooldusprotseduuride lauad muudavad kogu protsessi mugavamaks ja turvalisemaks, aga neid kasutavad tavaliselt vaid kutselised koerajuuksurid ja omanikud, kelle koerad käivad näitustel. Need lauad tagavad turvalise ja tulemust toovama keskkonna hoolduseks, kuid paljud koeraomanikud kasutavad antud tegevuseks ka käepärasemaid vahendeid, mida juba kodus leidub.

Vannitamine[muuda | muuda lähteteksti]

Koeri saab vannitada käsidušiga pestes või ämbrist vee pealekallamisega. Tihtipeale ei piisa ühest vannituskorrast, et koer puhtaks saaks. Teine vannitamine on parim viis kindlustamaks, et koer sai täielikult puhtaks. Koeri tuleks vannitada sooja, kuid mitte kuuma veega, et muuta tegevus koerale meeldivamaks. Koeri, kellel on raske või pulstunud karv, tuleb enne vannitamist korralikult kammida ja pusad eemaldada.

Koerte jaoks on välja töötatud mitmesuguseid šampoone ja palsameid, kuid lahjendamata šampooni kasutamine võib koera nahka ärritada. Vannitamisel šampooniga tuleks šampooni lahjendada tootja soovitatud vahekorras, et see oleks koerale meeldivam ja kergemini mahapestav. Kui pärast pesemist jääb koera karva sisse šampoonijääke, siis võib tekkida nahaärritus. Enamik koeri ei vaja tihti vannitamist, liialt sagedane šampooniga pesemine võib eemaldada vajalikud õlid koera karvadest, tekitades kasuka karvkattes kuivust.

Kraas, mida kasutatakse lahtiste karvade ja pusade eemaldamiseks

Karvade eemaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Paljude tõugude karvkatted vajavad pügamist või lõikust. Lõikusstiilid varieeruvad lähtudes tõu iseärasustest ja standarditest. Mõningal määral on pügamisel praktiline eesmärk, kuid suuresti sõltub koera pügamine omaniku maitsest, kas koer käib näitustel või mitte ja sellest, mis laadi tööd koer teeb.

Lhasa apso

Kummist harjamiskindad ja koeraharjad on mõeldud lahtiste karvade eemaldamiseks lühikarvaliste koerte puhul ning on üheks populaarseimaks hooldusvahendiks koeraomanike seas. Neid on lihtne kasutada, sest nende kasutamisel masseeritakse lihtsalt karvkatet kindlate tõmmetega. Nende eeliseks on, et selliseid kamme saab kasutada nii märja kui ka kuiva karvkatte puhul. Mõningad koeratõud nagu lhasa apso ei vaheta karva, vaid nende karv kasvab pidevalt. Karv kasvab jalgade ümber ning kõhupiirkonnas väga pikaks ja pulstub ning karvad koera silmapiirkonnas võivad halvendada koera nägemist. Siis tuleb karva lõigata, et hoida silmad karvavabana ja ära hoida pusade tekkimist. Osad omanikud siiski eelistavad selliste tõugude nagu lhasa puhul, et karvkate oleks pikk, ulatades maani ning seetõttu ka tegelevad tihedamini kammimisega, et ei tekiks pusasid.

Trimmimine[muuda | muuda lähteteksti]

Trimmimine tähendab lahtiste karvade eemaldamist sõrmede või trimminoa abil. Karmikarvalistel koertel on nn tsükkel, kus nende tihe karvastik kasvab oma maksimum pikkuseni ning seejärel langeb välja. Karvkatte trimmimine on vajalik surnud karvade eemaldamiseks ning see annab ruumi uute karvade kasvule. Üldjuhul trimmitakse karmi karvaga koeri: terjerid, spanjelid ja palju teisi tõuge. Kõige pealmist ja ka lahtist karvkatet on võimalik eemaldada trimminoa või -kiviga, et tuua välja koera pehme aluskarv. Trimmimine on koerale valutu, kui seda teha korrektselt. Ning paljud koerad ka naudivad seda, kui neid on harjutatud kutsikast saati.

Küünte lõikamine[muuda | muuda lähteteksti]

Hea tervise säilitamiseks on küünte lõikamine hädavajalik. Liiga pikad küüned avaldavad survet koera varvastele ning see tekitab jalutuskäikudel ebamugavustunde. Kui lõikamata küüned on liiga pikad ja kõverad, võivad need kasvada käpapadjandisse ning peale valu võib see põhjustada ka infektsioonhaigustesse nakatumist. Koera küüsi tuleks lõigata vähemalt kord kuus, kuna muidu kasvab küüne säsiosa koos küünega pikemaks ning hiljem on seda raskem taandada. Koeraomanik saavad valida, kas lõikab ise oma koera küüsi või laseb seda teha veterinaartöötajate või hooldaja juures. Küüsi lõigatakse küünetangidega. Küünehooldusvahendeid on kolme liiki: giljotiin, sirbikujulise teraga küünetangid ja küüneviil.

Loominguline hoolitsus[muuda | muuda lähteteksti]

Mõned hooldajad pakuvad koerte karvkatte kui ka küünte värvimist. Traditsiooniline hooldus tehakse vastavalt tõu standarditele, kuid loomingulises hoolduses antakse koerale ainulaadne ja kaunis välimus. Kergem versioon loomingulisest karvahooldusest on tuntud ka kui lemmiklooma tuunimine omaniku äranägemise järgi, kohandades lemmiku väljanägemist omaniku stiilitunnetuse kohaselt, samas kui loomingulist karvahooldust peetakse rohkem kunstivormiks ja on seetõttu hooldaja ehk kunstniku suunitlusega.

Muud teenused[muuda | muuda lähteteksti]

Karvkatte hooldamise vahendeid ja muid koertele mõeldud tooteid, näiteks riideid, saab osta hooldajatelt.

Trimmimata karvkattega täiskasvanud borderterjer koos kutsikaga

Borderterjeri karvkatet tuleb trimmida.

Täiskasvanud trimmitud borderterjer

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Koerahooldus veebilehel Kõiksõbrale.eu". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. detsember 2018. Vaadatud 4. detsembril 2018.
  2. "trimmima". EKI. Vaadatud 19.12.2018. 3. koera karvkatte välimust surnud karvade eemaldamisega parandama. Teatavaid koeratõuge pöetakse ja trimmitakse.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]