Kodanikuplatvorm (Venemaa)

Allikas: Vikipeedia
Poliitilise partei Kodanikuplatvorm logo

Kodanikuplatvorm (vene keeles Гражданская платформа) on parempoolne poliitiline partei Venemaal.

2012. aasta märtsis teatas äsjastel Venemaa presidendivalimistel 8% valijate hääli saanud miljardär Mihhail Prohhorov uue partei loomisest (eelmisel aastal oli Prohhorov Pravoje Delo esimees, kuid oli sunnitud 2011. aasta septembris parteist lahkuma). 2012. aasta juunis teatati, et loodava partei nimeks saab Kodanikuplatvorm.

Mihhail Prohhorov
Irina Prohhorova
Kodanikuplatvormi 2. kongressil 2012. aasta oktoobris. Laval on Mihhail Prohhorov

Sama aasta juulis Moskvas toimunud Moskvas Kodanikupaltvormi asutamiskongressil valiti partei asutaja Mihhail Prohhorov alaliselt tegutseva partei juhtimisorgani – poliitkomitee – esimeheks.

Kodanikuplatvormi 2. kongressil 2012. aasta oktoobris. Pildil vasakult esimene on laulja Alla Pugatšova
Kodanikuplatvormi valimiseelne bänner "Ei jeltsinismile!" 2016. aasta septembris

Partei juures tegutseb ühiskondliku organina kodanikukomitee. Sellesse kuuluvad kõik poliitkomitee liikmed, samuti ühiskonnategelased, kes ei ole partei liikmed, kuid toetavad Kodanikuplatvormi olles selle aktiivsed pooldajad. Tegemist on nõuandva organiga, kes edastab oma soovitused poliitkomiteele.[1] 2013. aasta detsembris valiti kodanikukomitee esimeheks Irina Prohhorova[2].

Esimeseks partei suuremaks võiduks oli 2013. aasta juulis Jevgeni Roizmani esitamine Jekaterinburgi Linnaduuma esimehe ametikohale.[2] Roizman sai 33% valijate häältest ja võitis valimised.

2014. aasta mais sai Prohhorovi asemel partei poliitkomitee esimeheks Rifat Šaihhudinov (oli aastatel 2003–2011 Riigiduuma Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei fraktsiooni liige). Mihhail Prohhorov jäi poliitkomitee liikmeks edasi.[3][4]

Partei poliitilise kursi muutmine[muuda | muuda lähteteksti]

2015. aasta märtsis seoses enamiku partei regionaalosakondade nõudega, et partei võtaks ametliku seisukoha Krimmi Venemaaga ühendamise tunnustamise osas ja heidaks muusik Andrei Makarevitši välja partei kodanikukomitee koosseisust, lahkus Prohhorov koos oma poolehoidjatega parteist.

Rifat Šaihhudinov

24. märtsil 2015 toimunud partei konverentsil teatas Šaihhudinov, et partei poliitiline kurss muutub. Ta kuulutas, et "Prohhorovi epohh on lõppenud!" ja lisas, et Krimmi ühendamist Venemaaga on vaja toetada, Donbassi on vaja abistada ning oranžidele revolutsioonidele on vaja vastu seista.[5]

19. augustil 2016 korraldas partei Augustiputši 25. aastapäevaks Riikliku Erakorralise Seisukorra Komitee toetuseks aktsiooni loosungi all "Jeltsini epohh – häbi epohh" ("Эпоха Ельцина – Эпоха позора")[6].

2016. aasta septembris sai partei Riigiduuma valimistel hävitavalt lüüa (eelviimane 13. koht), saades vaid 0,2% valjate häältest. Sootuks teisiti läks partei liidril Rifat Šaihhudinovil, kes kandideeris Neftekamski ühemandaadilises valimisringkonnas, kus aga võimupartei Ühtne Venemaa oma kandidaati ei esitanud. Ta võitis valimised ja pääses parlamenti.

2018. aasta Venemaa presidendivalimistel toetas Kodanikuplatvorm Vladimir Putini kandidatuuri.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]