Kiired ja vihased 8

Allikas: Vikipeedia

"Kiired ja vihased 8" (inglise keeles "The Fate of the Furious" (vihaste saatus), "F8" või "Fast & Furious 8") on 2017. aastal esilinastunud Ameerika Ühendriikide märulifilm. Selle režissöör oli F. Gary Gray ja stsenarist Chris Morgan. Tegu on 2015. aasta filmi "Kiired ja vihased 7" järjega, filmisarja "Kiired ja vihased" kaheksanda osaga.

Filmis astuvad näitlejatena üles Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Bridges (ehk Ludacris), Scott Eastwood, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky, Kurt Russell ja Charlize Theron. Peategelane on Dominic Torretto (Diesel), kes on oma abikaasa Letty Ortiziga parajasti mesinädalatel, kui küberterrorist Cipher (Theron) ta enda heaks tööle sunnib. Torretto endine tiim on sunnitud ta üles leidma ning Cipheri kahjutuks tegema.

Kaheksanda järgu tegemist mainis avalikkusele esmakordselt Vin Diesel, kui avaldas saates "Jimmy Kimmel Live!", et filmi tegevustik leiab aset New Yorgis. Ettevalmistused filmi tegemiseks algasid vahetult pärast "Kiired ja vihased 7" ekraanidele jõudmist, kui Diesel, Morgan ja produtsent Neal H. Moritz enda lepinguid pikendasid. Casting'ud toimusid aprillis ja juunis 2015. Oktoobris teatati, et filmi režissööriks saab Gray, eelmise järgu režissöör oli James Wan. Võtted algasid 2016. aasta märtsis. Nagu sarjale tavaks saanud, filmiti eksootilistes paikades, nt Mývatn, Havanna, Atlanta, Cleveland ja New York.[1]

"Kiired ja vihased 8" esilinastus Berliinis 4. aprillil 2017. Eesti ekraanidele jõudis film 14. aprillil, esimese nädalavahetuse piletimüügist teeniti rekordilised 219 633 eurot.[2] Kriitikud andsid filmile seinast-seina hinnanguid, kiideti näitlejaid ja märulistseene, kuid laideti süžeed la liigset pikkust. Üle maailma teeniti piletitulu üle 1,2 miljardi dollari (u 1,1 miljardit eurot). Sellega on tegu filmiajaloo 13. (ning sarja teise) filmiga, mille piletitulu 1 miljardi dollari piiri ületanud on. "Kiired ja vihased 8" oli 2017. aasta suuruselt kolmas ning ajaloo suuruselt 11. film. Esimese nädalavahetusega teeniti rekordilised 541,9 miljonit dollarit (u 482,6 miljonit eurot), seda rekordit hoiti kuni 2018. aastani, kui ekraanidele jõudis "Tasujad: Igaviku sõda".

Filmile tehti ka järg, "F9", mis jõudis kinodesse 2021. aasta juunis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Where was The Fate of the Furious filmed?". Atlas of Wonders. Vaadatud 19. aprill 2017.
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. juuni 2020. Vaadatud 29. juunil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)