Kiens

Allikas: Vikipeedia
Kiensi valla paiknemine Lõuna-Tiroolis

Kiens (itaalia: Chienes) on vald (comune) Lõuna-Tiroolis Põhja-Itaalias, paiknedes umbes 50km Bolzanost kirdes.

2010. aasta 30. novembri seisuga elas seal 2726 inimest.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Valla pindala on 33,9 km².

Kiens külgneb järgmiste valdadega: Pfalzen, Rodeneck, St. Lorenzen, Mühlwald, Terenten ja Vintl.

Frazioni[muuda | muuda lähteteksti]

Kiensi vallas asuvad Ehrenburg (Casteldarne), Getzenberg (Monghezzo), Hofern (Corti) ja St. Sigmund (San Sigismondo) frazioned (alljaotused, peamiselt külad ja asundused).

Kogukond[muuda | muuda lähteteksti]

Keeleline jaotus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta rahvaloenduse järgi kõneles 96,73% rahvastikust esimese keelena saksa keelt, 2,32% itaalia keelt ja 0,95% ladiini keelt.

St. Sigmund[muuda | muuda lähteteksti]

St. Sigmundi kihelkonnakirik

St. Sigmund on Kiensi valla frazione, selle juured lähevad tagasi aastasse 1050, kui seda esmakordselt Buriniks kutsuti, ja aastasse 1317, kui seda kutsuti Peureniks.

Linn paikneb kohas, kus org laieneb suureks tasaseks alaks, sel põhjusel on seal aastaringselt suurepärased ilmatingimused.

Arhitektuursest vaatepunktist põhinesid piirkonna hooned originaalsel Lõuna-Tirooli talustiilil. Eriti märkimisväärne on kihelkonnakirik (1449–89), kus asub vanim ja paremini säilinud altar Tiroolis, pärinedes 1430. aastatest. Teine huvipakkuv koht on Jumalaema kirik (saksa: Stöcklkapelle), mis pärineb 1621. aastast ja on ehitatud barokkstiilis. Raudteejaama taga, Rienzi jõe ääres on Ilistra termid (saksa: Ilstern), kus varem oli ravivõimalusi. Piirkonnas on ka Püha Ulrichi kirik, mis pärineb aastast 1491 ja on hästi säilinud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]