Kesk-Lääs

Allikas: Vikipeedia
Kesk-Lääne osariigid
Farm Michigani osariigis

Kesk-Lääs (inglise keeles Midwest, Midwestern United States ja American Midwest) on Ameerika Ühendriikide Rahvaloenduse Büroo määratletud üks neljast geograafilisest piirkonnast, mis katab Ameerika Ühendriikide kesk- ja põhjaosa. 2020. aasta rahvaloenduse seisuga elab Kesk-Läänes ligi 69 miljoni inimest.

Kesk-Lääs hõlmab kaksteist osariiki – Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Lõuna-Dakota, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Ohio, Põhja-Dakota, Wisconsin. Kesk-Läänele on iseloomulik Suur tasandik ja põhjaosas Suur järvistu.

19. sajandil märkis Kesk-Lääs algselt Mississippi jõest lääne poole jäävat piirkonda. 1880. aastatel hakkas see mõiste tähistab USA keskosa. Piirkonnale on antud ka teisi nimetusi, nt Northwest, Old Northwest (Loodeterritooriumi järgi) ja Mid-America, mida aga enam ei kasutata.

Suurim linn Kesk-Läänes on Chicago, millele järgnevad Columbus ja Indianapolis. Teised suuremad linnad on muuhulgas Bismarck, Cincinnati, Cleveland, Des Moines, Detroit, Fargo, Fort Wayne, Grand Rapids, Kansas City, Lincoln, Madison, Milwaukee, Minneapolis, Omaha, Rapid City, Sioux Falls, Saint Louis, Saint Paul, Toledo ja Wichita. Kesk-Lääne vanim linn on Sault Ste. Marie, mis asutati 1668. aastal.

Suur osa Kesk-Lääne elanikest on saksa päritolu (üle terve piirkonna), eriti Wisconsin, kus veel 1980. ja 1990. aasta rahvaloenduste järgi oli rohkem kui pool osariigi elanikest saksa juurtega. 1910. aasta rahvaloendusel oli 57% Omaha linnaelanikest saksa juurtega, ka eriti Cincinnati ja Milwaukee olid saksa immigrantide seas soositud sihtkohad. Lisaks emigreerus 19. sajandi lõpus-20. sajandi alguses Kesk-Läände ka palju teisi Kesk- ja Põhja-Euroopa immigrante: palju Suure tasandiku osariikide (Minnesota, Dakotad, Iowa, aga ka Wisconsini lääneosa) elanikke on ka skandinaavia (peamiselt norra ja rootsi) juurtega, Ülem-Michiganis elanikest on paljud soome, Suure järvistu sadamalinnades (Chicago, Milwaukee, Detroit, Cleveland, Toledo) poola, Iowas ja Nebraskas tšehhi ning Michigani lääneosas (Grand Rapidsi ümber) hollandi juurtega. Ka iiri ja itaalia juurtega inimesi on palju, peamiselt Suure järvistu suurtes sadamalinnades, aga samas ka näiteks Omahas.

Kesk-Lääne majanduses on põllumajandusel alati olnud suur osa, eriti vägagi viljakas piirkonna lääneosas Suurel tasandikul, mistõttu on see tänaseni suur põllumajandusala. Idaala, peamisel Suure järvistu ümber, sai 19. sajandi lõpul USA tähtsaimaks tööstuspiirkonnaks, mis hakkas alla käima alles 20. sajandi lõpupoole.

Kesk-Lääs, eriti Chicagost lääne pool asuv ala, on traditsiooniliselt alati olnud isolatsionistlike vaadetega, pooldades USA kõrvalejäämist väliskonfliktidest. Need vaated pärinevad peamiselt saksa ja rootsi immigrantidelt.