Keith Donnellan

Allikas: Vikipeedia

Keith Sedgwick Donnellan (25. juuni 1931 Washington[1] – veebruar 2015) oli USA filosoof, kes tegeles põhiliselt keelefilosoofiaga. Ta õppis Marylandi Ülikoolis ja Cornelli Ülikoolis, sai doktorikraadi 1961. Ta töötas Cornelli ülikoolis ja 1970. aastast California Ülikoolis Los Angeleses.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Tema tuntuim töö on "Reference and Definite Descriptions" ("Osutus ja määravad kirjeldused"). Seal väidab ta, et määravaid kirjeldusi kasutatakse kahel moel. Omistava kasutuse (attributive use) puhul osutab määrav kirjeldus entiteedile, millel ainsana on kirjelduses välja toodud omadus. Bertrand Russell pidas silmas ainult määrava kirjelduse omistavat kasutust. Osutava kasutuse (referential use) puhul kasutatakse määravat kirjeldust antud entiteedile osutamiseks, ja see võib õnnestuda ka juhul, kui tol entiteedil pole omadust, mille kirjeldus välja toob. Näiteks küsib keegi: "Kes see mees on, kes seal martiinit joob?" Vestluskaaslane teab, et see mees joob tegelikult vett, kuid ometi vastab: "See on Fred."

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Saul Kripke. Speaker's Reference and Semantic Reference. – P. French, T. Uehling Jr., H. Wettstein (toim). Contemporary Perspectives in the Philosophy of Language, Minneapolis 1977, lk 6–27.
  • John Perry. Donnellan's Blocks. – J. Almog, P. Leonardi (toim). Having in Mind: The Philosophy of Keith Donnellan. Oxford & New York: Oxford University Press, 2012, lk 30–52. Eesti keeles: Donnellani tõkked. Tlk Elo Kõiv. – Akadeemia, 2014, nr 1, lk 142–159; nr 2, lk 338–349.
  • J. Almog, P. Leonardi (toim). Having in Mind: The Philosophy of Keith Donnellan. Oxford & New York: Oxford University Press, 2012.